Zastawa na stół

Klasyczne talerzyki deserowe

Dla wielu czas deseru to idealny i najdłużej wyczekiwany moment w ciągu dnia. Pachnące ciasto podane na eleganckim talerzyku smakuje zdecydowanie lepiej, niż na zniszczonej zastawie.

Wybór najlepszych talerzyków

Idealne talerzyki deserowe (sprawdź) do ciasta powinny być uniwersalne i eleganckie. Dzięki swojemu klasycznemu wyglądowi świetnie będą się sprawdzały podczas codziennego użytku, jak i podczas uroczystego przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół.

Obecnie najpopularniejsze są kwadratowe talerzyki, w kolorze białym bez żadnych zdobień. Zwykle ich boki mają około 25 cm. Taki kształt talerzyków pozwala wprowadzić do domu odrobinę nowoczesności. Oczywiście, talerzyki owalne również będą się dobrze prezentować. Ich średnica zwykle wynosi około 25 cm, a więc wielkość jest zbliżona do modeli o bardziej kwadratowym kształcie.

Czy kolorystyka jest ważna?

Wybierając talerzyki deserowe do ciast należy kierować się przede wszystkim własnym gustem, a także stylem / aranżacją jadalni czy salonu. Niewiele osób o tym pamięta, że to na czym podawany jest posiłek jest równie istotne co sposób jego podania. Dzieje się tak, ponieważ od tego czy dana potrawa nam się „spodoba” wizualnie, zależy poziom apetytu. Zatem zastawa stołowa powinna bardziej zachęcać do jedzenia niż zniechęcać.

Nie każda osoba przepada za krzykliwymi wzorami i intensywnymi kolorami zastawy. W takiej sytuacji najlepiej postawić na klasykę. Czysta biel, pozbawiona wzorów, to symbol dobrego gustu i elegancji, który idealnie wpasuje się w każdą aranżację domu.