Gotowanie

Prawdziwa jakoś noża kuchennego

Noże szefa kuchni ze stali węglowej są bardzo ostre, ale szybko tracą swoją krawędź. Należy je często ostrzyć za pomocą osełki, aby utrzymać krawędź. Z kolei stal kamionkowa jest znacznie bardziej wytrzymała niż stal węglowa. Utrzymuje swoją krawędź znacznie dłużej, a Ty nie będziesz musiał ostrzyć jej prawie tak często.

Noże szefa kuchni ze stali nierdzewnej są tańsze niż noże szefa kuchni ze stali węglowej. Aby utrzymać ich ostrą krawędź, będziesz musiał ostrzyć swój nóż ze stali nierdzewnej, najprawdopodobniej za pomocą stalowego pręta.

Jak określić swój budżet na noże szefa kuchni?

Zalecamy budżet co najmniej kilkadziesiąt złotych na wysokiej jakości nóż szefa kuchni. Wyższej jakości nóż będzie trwał bardzo długo. Nóż szefa kuchni ze stali węglowej może być lepszym wyborem dla Ciebie, jeśli jesteś początkującym szefem kuchni i nie ostrzysz swoich noży regularnie.

Dla większości ludzi polecamy nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej. Noże szefa kuchni ze stali nierdzewnej są wysokiej jakości i trwałe.

Ergonomiczny uchwyt czy brak ergonomicznego uchwytu?

Niektóre rękojeści noży szefa kuchni są zaprojektowane ergonomicznie, więc nóż czuje się bardziej komfortowo w dłoni. Nie ma żadnej realnej przewagi noża szefa kuchni z ergonomiczną rękojeścią nad nożem w standardowym stylu, więc nie wydawaj na to dodatkowych pieniędzy.

Jeśli jesteś leworęczny, możesz rozważyć nóż w stylu ergonomicznym, ale będzie on droższy.