obieraczka do ziemniaków
Wyposażenie do gastronomii

Jak wybrać profesjonalną obieraczkę do ziemniaków?

Obieraczki do ziemniaków to profesjonalne urządzenia technologiczne przeznaczone do obierania ziemniaków i innych warzyw korzeniowych (buraki, rzodkiewka, marchew). Przemysłowa obieraczka do ziemniaków jest kupowana są dla stołówek z ponad 50 miejscami lub z przepustowością co najmniej 400 osób na zmianę, dla zakładów spożywczych o ugruntowanym rynku.

Oszczędność czasu

obieraczka do ziemniaków

W tych warunkach ręczne obieranie ziemniaków jest stratą siły roboczej. Na obranie 300 kg roślin okopowych potrzeba od 30 do 90 minut, w zależności od modelu. Aby obrać tę samą ilość ziemniaków w tym samym czasie, należałoby zaangażować 40-50 pracowników.

Przemysłowe obieraczki do ziemniaków usuwają 90-95% skórek. Pozostałe 5-10% wierzchniej warstwy obiera się ręcznie: wycina się „oczka” ziemniaka, wyskrobuje skórkę z zagłębień podkładki.

Budowa profesjonalnej obieraczki do ziemniaków

Główne części obieraczki do ziemniaków:

  • Rama;
  • Odbiornik do załadunku ziemniaków;
  • Komora robocza;
  • Panel sterowania;
  • Napęd.

Elektryczna obieraczka do ziemniaków działaj na zasadzie miski ściernej i tarczy, które znajdują się w komorze gotowania. Delikatnie obierają ziemniaki, buraki i inne warzywa korzeniowe. Pomiędzy produktem a szorstką powierzchnią pieca pozostawia się przestrzeń, aby bulwy mogły być przenoszone i czyszczone po uruchomieniu maszyny.

Warzywa są wsypywane do pieca do dozwolonego poziomu przez lejek, który jest zamknięty „ślepą” lub przezroczystą pokrywą. Urządzenie jest uruchamiane za pomocą panelu sterowania. Komora podłączona jest do zraszacza, który spłukuje misę ziemniaczaną i bulwy z zanieczyszczeń i skórek. Woda, z obierkami lub bez (jeśli zainstalowane są filtry), jest odprowadzana z komory gotowania do kanalizacji. Oczyszczone ziemniaki są odprowadzane przez tacę do przygotowanego pojemnika: basenu, zbiornika lub kontenera.