Do czego wykorzystywane są kotły warzelne
Wielkie i ogromne kotły warzelne, które wykorzystuje się w przemyśle mięsnym i garmażeryjnym do produkcji różnego rodzaju kiełbas czy mięsnych produktów są dzisiaj urządzeniami niezastąpionymi. Natomiast te mniejsze, które znaleźć można w gastronomii idealnie oszczędzają i usprawniają kucharzom pracę.
Jakie są?
Kotły warzelne różnią się między sobą wielkością, pojemnością i źródłem energii, która je zasila. Na rynku dostępne są najmniejsze ich wersje, których pojemność równa jest 50 litrom i największe, które mają pojemność aż 300 litrów. Wszystkie one wykonane są ze stali nierdzewnej, która jednak bardzo szybko się nagrzewa i w wyniku tego, bez odpowiedniej izolacji, kotły stanowiłyby duże niebezpieczeństwo dla osób, które je obsługują.
Dlatego drugą powłoką tych urządzeń jest izolacja, przez to wykorzystywanie kotłów jest odpowiednio bezpieczne.
Gdzie mają zastosowanie?
Każdy rodzaj kotła ma swoje zastosowanie. Najczęściej, te mniejsze kotły, używa się w gastronomii, restauracjach, stołówkach czy miejscach zbiorowego żywienia. Kotły o bardzo dużej pojemności wykorzystywane są w przemyśle. Tam wszędzie zastosowanie mają kotły warzelne zasilane przez prąd lub gaz czy węgiel. Kotły parowe stosowane są w przemyśle garmażeryjnym i idealnie nadają się do wytapiania tłuszczu z poszczególnych produktów.
Wykorzystanie w produkcji i w gastronomii tego typu urządzeń znacznie usprawnia i oszczędza procesy pracy. Przygotowane w kotłach warzelnych potrawy są smaczne i nigdy nie można ich przypalić.