Gotowanie

Jakie są rodzaje korkociągów do wina i na jaki się zdecydować?

Jednym z akcesoriów, które znajdziemy niemal w każdym domu, jest korkociąg do wina. Do wyboru mamy kilka rodzajów otwieraczy, a wybór wbrew pozorom nie jest bez znaczenia. Według profesjonalnych sommelierów to właśnie moment otwierania butelki wina ma kluczowe znaczenie dla jego smaku i aromatu. Jakie są rodzaje korkociągów do wina i na jaki model się zdecydować?

Kelnerski korkociąg do wina

Jest to jeden z najmniejszych, a dzięki temu najporęczniejszych rodzajów otwieraczy do wina. Jego budowa jest bardzo prosta. W trzonie, za który chwytamy podczas otwierania, umocowana jest metalowa spirala. Działa tutaj zasada dźwigni.

Otwieranie wina tym sposobem jest szybkie, stosunkowo lekkie i proste. Urządzenie świetnie sprawdza się do użytku profesjonalnego, dlatego najczęściej spotkamy się z nim w barach i restauracjach.

Ze względu na niewielkie rozmiary korkociąg do wina tego typu sprawdzi się nie tylko w restauracji i w domowym barku, ale także w podróży.

Korkociągi do wina ze skrzydełkami

Korkociąg do wina tego typu można z powodzeniem nazwać najbardziej popularnym. Urządzenie to wykonane jest z trzonu, który kończy się spiralą wchodzącą w korek.

Oprócz tego ma kołnierz i dwa ruchome ramiona, które to podczas wkręcania spirali unoszą się do góry. Otwieranie butelki wymaga ich opuszczenia przy minimalnym użyciu siły. Jest to wygodne i nie wymaga w zasadzie użycia większej siły.

Korkociąg typu screwpull

Największy z omawianych typów korkociągów to tak zwany screwpull. Zasada jego działania opiera się na tym, że podczas wkręcania spirali, korek jest automatycznie wyciągany. Mamy tutaj do czynienia z efektem dźwigni. Nie wymaga więc on użycia żadnej siły, dzięki czemu otwieranie wina jest lekkie i przyjemne. Warto zaznaczyć, że tego typu korkociąg nie sprawdzi się raczej przy mocno zniszczonych korkach. Otwieracz prezentuje się bardzo elegancko, co sprawia, że stanowi dobry pomysł na prezent.