Poradniki

Ostra zupa gulaszowa po węgiersku

Węgrzy bardzo chętnie jadają zarówno zupy gulaszowe, jak i gulasze. Przepis na zupę gulaszową węgierską w tym stylu jest czasochłonny ale przepyszny i smak wynagradza czas poświęcony na jej przygotowanie. Zupę gulaszową, która jest pikantna i sycąca – warto przygotowywać zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym, które są idealne na ten okres.

Zupa węgierska gulaszowa jest inaczej nazywana także po prostu zupą gulaszową lub bograczem. Typowa zupa węgierska zawiera dużo mięsa i papryki. Poniżej znajduje się szczegółowy i dokładny przepis na zupę gulaszową.

kociołek z zupą gulaszową

Składniki na około 4-6 porcji:

– 600 g wołowiny (np. pręga),

– 3 ziemniaki,

– mała puszka koncentratu pomidorowego,

– 2 cebule,

– 2 łyżki oleju,

– po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki,

– 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,

– 1 średniej wielkości pietruszka,

– 1-2 ząbki czosnku,

– 1-2 łyżeczki ostrej papryki,

– 2 łyżeczki kminku,

– 1- ½ łyżeczki majeranku,

– sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie zupy gulaszowej krok po kroku:

Mięso wołowe, świetna będzie do tego np. pręga – należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Marchewkę, pietruszkę także należy umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.

Paprykę czerwoną należy umyć, osuszyć, wydrążyć pestki i pokroić w paski lub w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Cebulę także należy obrać i drobno posiekać nożem.

W dużym garnku należy rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso, przesmażyć je ciągle mieszając aby nie przywarło do dna. Dodać przygotowaną paprykę, marchewkę oraz pietruszkę, przesmażyć dalej. Dodać do garnka kminek oraz czosnek, a całość oprószyć papryką w proszku, podlać wodą i dusić przez ok. 40 minut.

Następnie należy umyć i obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dodać do mięsa, które dusi się w garnku. Można ewentualnie dolać jeszcze wody – tyle aby zupa była gęsta. Gotować ją jeszcze przez ok. 20 minut.

Na chwilę przed końcem gotowania zupy, należy do niej dodać koncentrat pomidorowy, pieprz oraz majeranek i całość zagotować.