piwo jest ok
Wyposażenie do gastronomii

Rodzaje szkieł do piwa

Piwo bywa niedocenianym napojem alkoholowym i często zdziwienie budzi informacja, że jest tyle rodzajów szkła do piwa. Choć najpopularniejszą i najczęściej kojarzoną jest szklanka kufel do piwa, to świat ten jest nieco bardziej rozbudowany i przez to bardzo ciekawy. To styl piwa definiuje jakiego szkła powinniśmy do niego użyć. Choć w domowym zaciszu wszystkie chwyty są dozwolone i nie każdy może sobie pozwolić na trzymanie kilkunastu rodzajów szklanek do piwa, to w lokalach gastronomicznych coraz częściej podanie danego stylu w niepasującym szkle jest swego rodzaju nietaktem.

Świat szkieł do piwa

Rodzajów szkieł do piwa jest co najmniej kilkanaście przy założeniu, że wspomnimy tylko o tych najbardziej podstawowych przeznaczonych do najczęściej spotykanych styli piwnych. Wspomniany wcześniej kufel jest wręcz ikoną piwa, ale coraz trudniej trwać w przekonaniu, że jest jedyny, zwłaszcza że od rewolucji piwnej minęło już kilkanaście lat.

Kufel, pokal czy weizen?

Kufel przeznaczony jest do piw typu jasny lager, koźlak czy też porter. Drugim najczęściej spotykanym szkłem do piwa jest pokal do piwa, czyli charakterystyczna szklanka na nóżce, która od kufla różni się też tym, że jest nieco subtelniejsza przez wykonanie z cieńszego szkła. W pokalu najczęściej serwuje się ciemne lagery, koźlaki czy też pilznery. Jej kształt ma utrzymywać pianę. Trzecią szklanką do piwa, którą można spotkać w wielu barach i restauracjach jest szklanka do piw pszenicznych. Jest wysoka, smukła u podstawy i szeroka przy rantach. Podobnie jak przy pokalu zadaniem szklanki weizen jest utrzymanie piany i wydobycie aromatu z piwa. Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://gastronet24.pl/13130-kufle-do-piwa