Jaką maselniczkę wybrać ?

Masło jest jednym z najpopularniejszych produktów do smarowania pieczywa. Prócz swoich walorów smakowych, ma także właściwości zdrowotne.

Korzystając z masła warto więc zaopatrzyć się w maselniczkę. To dzięki niej można w bezpieczny sposób przechowywać masło poza lodówką, sprawiając, że jest ono odpowiednio roztopione, nie sprawiając problemu podczas smarowania.

Co warto wybrać spomiędzy dostępnych modeli?

Decydując się na zakup maselniczkę należy wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów. Jest nim przede wszystkim rozmiar maselniczki. Musi być on odpowiednio duży by mógł pomieścić całą kostkę masła.

Kolejnym aspektem nieco mniej ważnym jest materiał z jakiego została wykonana maselniczka.

Stawiając na elegancję i luksus warto zainteresować się maselniczką wykonaną z porcelany.

Najczęstszym kolorem takiej maselniczki jest biały lub jasno-kremowy.

Taka maselniczka bez problemu wkomponuje się podczas uroczystych kolacji czy przyjęć.

Przechowując masło przez dłuższy czasu warto zdecydować się na maselniczkę ze stali nierdzewnej, która jest również niezwykle trwała. Nowoczesny design sprawia, że nada się do praktycznie każdej kuchni.

Kolejnym materiałem jest szkło, które sprawia, że maselniczkę można w łatwy i szybki sposób umyć. Jeśli szkło jest hartowane to dodatkowo jest ona odporna na wszelkie zarysowania.