Wyposażenie do gastronomii

Syropy smakowe do kawy – czy warto ich spróbować?

Syrop do kawy to pyszny dodatek, który może w wyjątkowy sposób odmienić smak tego napoju. Syrop kawowy to gęsta, lepka substancja. Dodatek zmienia smak naparu na coś słodszego, łagodniejszego i bardziej aksamitnego.

Czy warto dodawać syropy do kawy?

Dobry syrop powinien składać się przede wszystkim z wody, cukru i naturalnych ekstraktów smakowych. Im prostszy jego skład, tym zdrowszy i smaczniejszy będzie syrop do kawy. 100ml syropu do kawy to około 350kcal, więc nie jest to bardzo kaloryczny produkt. Jedynym problemem może być zbyt duża ilość cukru. Jego nadmiar może niekorzystnie wpływać na zdrowie i sprawność fizyczną, szczególnie w przypadku przekroczenia zalecanej dziennej dawki dla osób w określonym wieku. Więc jeśli używa się syropu do kawy, nie trzeba dodawać żadnego dodatkowego słodzika. 

Syropy smakowe do kawy – jakie wybrać?

Wybierając syrop do kawy, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego przeznaczenie oraz skład. Bardzo ważna jest również zawartość cukru i gęstość produktu. Jednocześnie wersje bez cukru można bez problemu znaleźć w specjalistycznych sklepach, więc ci, którzy nie mogą pić słodkich napojów, nie muszą rezygnować z syropu do kawy. Jeśli chce się stworzyć wyjątkowy kawowy deser, warto spróbować syrop o smaku orzechowym, waniliowym lub karmelowym. Do przygotowania pysznej kawy mrożonej warto wykorzystać smaki czekoladowe, kokosowe lub owocowe. Z drugiej strony gorąca latte lub latte macchiato w zimny dzień świetnie smakuje z syropem korzennym, orzechowym lub kokosowym.

Syropy smakowe do kawy dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/syropy-do-kawy