Jak zrobić naprawdę dobre placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to bardzo popularny przepis na danie. Placki z tartych ziemniaków lubią jeść zarówno dorośli, jak też dzieci. Jaka jest tajemnica tego, by danie to wyszło rzeczywiście idealnie?

Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?

Jedna z kluczowych spraw jest wybór dobrej odmiany ziemniaków. Warto wybierać ziemniaki mączyste, które bardzo często na opakowaniu mają informację, że nadają się do przygotowywania dań typu pyzy. Jeżeli z danej odmiany ziemniaków można przygotować pyzy, będą one też naprawdę bardzo dobre na placki. Jeżeli na wybór ziemniaków na placki poświęci się trochę więcej czasu, danie po prostu będzie dużo bardziej smaczne. Jeżeli zatem nie ma się dobrych  ziemniaków w domu, zwyczajnie lepiej zrezygnować z przygotowywania ich na obiad.

zdjęcie placków ziemniaczanych

Jak ścierać ziemniaki na placki?

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane uwzględnia je jako danie z tartych ziemniaków. Ziemniaki można ścierać ręcznie na tarce, albo wspomóc się maszyną typu malakser albo robot kuchenny. Jeżeli ziemniaki ściera się ręcznie, część można zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, część natomiast na grubszych. W ten sposób szybciej przygotuje się ciasto na placki, a wszystko to nie będzie aż tak bardzo męczące. Jeżeli ma się natomiast malakser albo robot kuchenny, nie ma najmniejszego problemu z tarciem ziemniaków. W takiej sytuacji częściej można przygotować również inne dania, do których używa się tartych ziemniaków, takich jak na przykład szare kluski.

Jak zrobić naprawdę dobre placki ziemniaczane?

Kiedy przygotuje się bardzo dobre ciasto na placki ziemniaczane, do którego doda się też drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz odrobinę mąki pszennej, ostatni czynnik wpływający na to, że danie uda się naprawdę doskonale, to naprawdę świetnie rozgrzany tłuszcz. Placki najlepiej jest smażyć na oleju, trzeba zadbać o to, by olej był mocno rozgrzany. Tylko wtedy placki nie namokną tłuszczem, będą bardzo chrupiące i po prostu pyszne. Takie placki ziemniaczane to naprawdę danie, którego po prostu nie można nie kochać. Smakują praktycznie każdemu.