Frytownice – rodzaje, na co zwrócić uwagę?
Chrupiące, złociste oraz delikatne w środku frytki to nie tylko podstawa wielu dań w restauracjach, ale i doskonałe danie na wynos. Przygotowane w specjalnej frytownicy zaspokoją niejednego głodomora. Podczas zakupów sprzętu do lokalu gastronomicznego, niewątpliwie warto wziąć ją pod uwagę.
Frytownice – poznaj ich rodzaje
Wyróżniamy kilka najpopularniejszych rodzajów frytownic:
- Frytownice indukcyjne. Bardzo szybko nagrzewają się, a to pozwala na mniejsze zużycie prądu – nawet o 30%. Są doskonałe do barów szybkiej obsługi
- Frytownice elektryczne. Są one tańsze niż frytura gastronomiczna indukcyjna, bezpieczne oraz wydajne. Są popularne we wszystkich restauracjach, barach, a nawet food truckach
- Frytownice gazowe. Wymagają one podłączenia butli z gazem lub instalacji gazowej. Najczęściej wybierane są w dużych restauracjach
- Frytownice beztłuszczowe. Smażenie odbywa się z pomocą wirowanego przepływu gorącego powietrza. Rzadko kiedy używane są w gastronomii, częściej w restauracjach tematycznych oraz odbiorców prywatnych
Na co zwrócić uwagę wybierając frytownicę gastronomiczną?
Wybierając konkretny model frytury gastronomicznej zwróćmy uwagę przede wszystkim na jej parametry. W szczególności będzie to pojemność oraz moc urządzenia, parametry kosza na frytki, a także rodzaj specjalnych filtrów. Pamiętajmy, że każde urządzenie kupione do lokalu gastronomicznego powinno być dopasowane do jego wielkości, pozycji znajdujących się w menu oraz ilości wydawanych posiłków.
- Pojemność – najczęściej waha się pomiędzy 0,2 to 1,8 kg
- Moc – profesjonalny sprzęt osiąga moc w zakresie 2400W – 2800W
- Filtry zatrzymujące zapach
Gdzie kupować? W ofercie sklepów oraz hurtowniach można bez problemu znaleźć wiele rodzajów frytownic, jednym z tych sklepów jest Gastromocni: https://gastromocni.pl/frytownice który posiada spory wybór w niskich cenach.