Formy silikonowe – dlaczego warto je wybrać?

idealne wypieczone ciasto na blaszceNiestety coraz mniej osób własnoręcznie przyrządza wypieki, a przecież nic tak nie smakuje jak domowe ciasto, którego aromat czuć w całym domu. Jednak, aby wypiek był udany należy zwrócić uwagę na rodzaj formy do pieczenia, gdyż to ona w dużej mierze decyduje o tym czy ciasto nie będzie miało zakalca.

Blachy aluminiowe – czy warto je wybrać?

Najwięcej osób posiada blachy do pieczenia wykonane z aluminium bądź też stali. Można bardzo łatwo kupić je w każdym supermarkecie, a za naprawdę bardzo dużą blachę możemy zapłacić raptem kilka złotych. Warto wiedzieć, że takie blachy bardzo szybko się nagrzewają, zatem ciasto może szybko się upiec, jednak trzeba liczyć się też z pewnymi utrudnieniami. Otóż taka blacha bardzo łatwo się niszczy, choć biorąc pod uwagę cenę nie jest to problemem. Konieczność jej natłuszczania jest natomiast problemem, gdyż dodaje nam tylko i wyłącznie pracy. Oczywiście można zdecydować się na papier do pieczenia, jednak wysokiej jakości nie jest tani.

Nowoczesne blachy silikonowe

Obecnie coraz więcej osób decyduje się na silikonowe blachy do pieczenia ciast. Pomimo tego, że są one droższe mają wiele zalet. Bardzo łatwo je umyć. Są także bezzapachowe oraz elastyczne, a to z kolei wiąże się z tym, że nie zajmują dużo miejsca. Wybierając taki rodzaj blach zyskujemy również pewność, że nasze ciasto nie będzie przywierać. W tym przypadku nie musimy stosować żadnych natłuszczaczy czy papieru do pieczenia. Kolejną zaletą również jest fakt, że silikonowe blachy do pieczenia świetnie utrzymują temperaturę w trakcie pieczenia i w przeciwieństwie do blach tradycyjnych po wyjęciu z piekarnika zdecydowanie szybciej stygną, co zapobiega ewentualnym oparzeniom. Dostępne są również w wielu kształtach, nawet bardzo finezyjnych. Można kupić je również w wielu rozmiarach.