Jak przechowywać chleb?

Przechowywanie rozmaitych produktów żywnościowych bywa bardziej skomplikowane, aniżeli do tego przywykliśmy. Często przechowujemy rzeczy w taki sposób, w jaki nauczono nas tego w domu. Tymczasem wiele żywności źle znosi nieprawidłowe przechowywanie, a to znów sprawia, że mamy problem z jej świeżością oraz bezpieczeństwem zjedzenia czegoś po kilku dniach.

Nie inaczej jest w przypadku chleba, który w różnych domach bywa przechowywany w rozmaity sposób. Choć chleb jest produktem pierwszej potrzeby, który zwykle kupujemy świeży prawie codziennie, to jednak niekiedy potrzebujemy przechować go nieco dłużej. W takim przypadku pozostaje nam jedynie zabezpieczenie go przed psuciem oraz utratą świeżości.

Na zapas

Przede wszystkim chleb, podobnie jak i bułki oraz ogólnie każdego rodzaju pieczywo, można mrozić. W ten sposób zachowujemy znacznie jego świeżość, a także możemy je przechowywać przez nawet kilka tygodni – to dobra alternatywa dla osób często wyjeżdżających. Takie pieczywo możemy potem rozmrozić, a nawet lekko podgrzać w piekarniku z termoobiegiem, a zyska przyjemną, chrupiącą skórkę.

Bieżące przechowywanie

W przypadku pieczywa przechowywanego na bieżąco najlepiej sprawdzą się chlebaki. Istotne jest to, aby dawały dostęp świeżego powietrza, ale jednocześnie chroniły przed osadzaniem się kurzu czy owadami. Co ważne, pieczywo możemy dodatkowo zawinąć w bawełnianą albo lnianą ściereczkę, dzięki czemu nie będzie szybko czerstwe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *