Jakie garnki warto mieć w kuchni?
Rynek akcesoriów kuchennych oferuje szeroką gamę garnków, z których każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. Dlatego wybierając garnki warto zwrócić uwagę nie tylko na wygląd garnka, ale także na jego rodzaj. Nie można też zapomnieć o wyborze garnków odpowiednich do naszej kuchenki.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe i odporne na zarysowania, jeżeli uchwyty też są metalowe to można je bez przeszkód wkładać do piekarnika – nie zniszczą się. Do tego nadają się do większości rodzajów kuchenek, jedynie w przypadku płyt indukcyjnych należy sprawdzić informacje od producenta.
Garnki emaliowane
Najbardziej popularne w polskich kuchniach pozostają garnki emaliowane. Emalia to sproszkowana mieszanka minerałów, którą pokrywa się stal, jest tania, nie wychodzi w interakcje z jedzeniem, ale nie jest zbyt trwała. Garnki emaliowane łatwo stłuc, niestety, gdy emalia odpryśnie garnek nie nadaje się już do użytku.
Garnki ceramiczne
Garnki z powłoką ceramiczną: https://ostry-sklep.pl/garnki-ceramiczne, pokryte są mieszaniną gliny i minerałów wypalonych w temperaturze przekraczającej 1200 stopni Celsjusza. Nazywane popularnie garnkami ceramicznymi są zwykle wykonane z aluminium, które, dzięki powłoce, jest w pełni bezpieczne do naszego zdrowia. Do tego garnki ceramiczne są trwałe, nie wchodzą w reakcje z żywnością, a dzięki nieprzywierającej powłoce można w nich smażyć z użyciem jedynie minimalnej ilości tłuszczu.
Garnki żeliwne
Takie garnki są niemal niezniszczalne, nie da się ich zarysować, a nawet przypalić. Długo się nagrzewają, ale też długo oddają ciepło, dlatego są idealne do duszenia i wszelkiego rodzaju dań jednogarnkowych.