Sprzęt

Co warto wiedzieć o patelni wok?

Każdy kucharz doskonale wie, jak ważne jest posiadanie odpowiedniego wyposażenia swojej kuchni. Bez właściwych noży czy też różnych akcesoriów kuchennych zwyczajnie nie da się wykonywać w efektywny i wygodny sposób określonego rodzaju potraw. Co ciekawe, nowoczesne kuchnie często sięgają po rozwiązania dość stare i znane od setek, a często nawet tysięcy lat. Doskonałym tego przykładem jest patelnia wok. Co warto o niej wiedzieć?

Czym jest wok?

Zdecydowanie najważniejszą sprawą na początek jest to, aby odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest taki rodzaj patelni. Czym się ona więc charakteryzuje i skąd dokładnie pochodzi?

Wok to patelnia, która wywodzi się z dalekich Chin. Jej kształt przypomina nieco dużą miskę, a jej przeznaczeniem jest smażenie na ogniu w ruchu. Zasada działania tego naczynia jest bardzo prosta. Z uwagi na swój kształt w różnych miejscach osiąga on różną temperaturę. Umiejętne wykorzystanie woka sprawia, że można przygotowywać w nim w jednym czasie nawet kilka różnych produktów. Poprzez przesuwanie ich w określone miejsca na patelni można je jedynie podgrzewać, utrzymywać w odpowiedniej temperaturze lub też po prostu smażyć. Oczywiście nowoczesne woki, które nie służą do wykorzystywania ich na ogniu, lecz np. na kuchni indukcyjnej często posiadają spłaszczone dno, którego w oryginale nie było.

Jak wybrać dobry wok?

Z uwagi na swoje możliwości patelnia wok stała się bardzo popularna również na zachodzie. Wielu amatorów gotowania chętnie widziałoby ją również w swojej domowej kuchni. Powstaje jednak bardzo ważne pytanie, czyli jak się taką patelnię powinno wybierać?

Najważniejszym pytaniem, na które trzeba sobie odpowiedzieć, gdy szuka się dobrego woka to, z jakiego powinien on być wykonany materiału? Z uwagi na to, że jest to patelnia, której używanie polega na ciągłym mieszaniu i smażeniu, najlepiej sprawdzi się w tym wypadku model żeliwny. Oczywiście na uwadze warto mieć to, że jest on dość ciężki więc dla osób starszych lepiej wybierać np. model stalowy.
Kolejną bardzo ważną sprawą jest to, aby odpowiednio dobrze wybrać rozmiar woka. Standardowe modele są naprawdę duże i ich średnica może wynieść nawet 28 centymetrów. Rzecz jasna nie trzeba nabywać aż tak dużego modelu, szczególnie gdy posiada się niewielką kuchnię. Warto jednak przed zakupem dokładnie sprawdzić, jaki będzie rozmiar kupowanego egzemplarza.

Na sam koniec warto jeszcze przyjrzeć się temu, jaki będzie producent danego modelu. Wybranie tego lepszego i nieco droższego zagwarantuje, że będzie on trwalszy, a więc i dłużej będzie można z niego korzystać.