Gotowanie

Dlaczego warto postawić na garnki do gotowania na parze?

Warzywa gotowane w tradycyjny sposób niestety tracą bardzo dużo drogocennych witamin i składników mineralnych, dlatego też z roku na rok coraz więcej osób stawia na garnki do gotowania na parze. Podczas obróbki produkty w wodzie mogą tracić nawet 70% witaminy C. Podczas gotowania na parze temperatura wynosi jedynie 100 stopni C, dzięki czemu dania są zdrowsze. 

Jakie zalety?

Olbrzymią zaletą gotowania na parze jest również to, że garnki nie przypalają potraw, dzięki czemu zachowują one swój niesamowity aromat i smak. Nowoczesne garnki do gotowania na parze są doskonałym wyborem przede wszystkim dla tych osób, które dopiero uczą się gotowania. Sporą zaletą gotowania na parze jest również to, że poszczególne dania można przygotować o wiele szybciej. Rybę można przygotować w niecałe 8 minut, a drób zaledwie w 40 minut. 

Dla kogo jest gotowanie na parze?

Oryginalne garnki do gotowania na parze są doskonałym wyborem przede wszystkim dla osób na diecie, które chcą zdrowo się odżywiać i pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Przy gotowaniu na parze nie używa się tłuszczu, dzięki czemu potrawy są o wiele zdrowsze. Gotowanie na parze to najlepszy wybór przede wszystkim dla tych osób, które mają mniejsze lub większe problemy z cholesterolem. Dzięki garnkom do gotowania na parze można ograniczyć spożywanie soli. Przy niektórych potrawach para sama w sobie jest w stanie wydobyć sól z potraw. Po garnki do gotowania na parze powinni sięgnąć również te osoby, które poszukują alternatywy dla parowarów elektrycznych.