Gotowanie

Makaron: jak jeść zdrowo i najeść się do syta

Makaron jest podstawowym pożywieniem w wielu domach i ludzie uwielbiają go jeść.
Istnieje wiele sposobów na zrobienie makaronu zdrowo, ale najważniejsze jest to, że nie należy go rozgotowywać. Rozgotowanie spowoduje, że makaron stanie się papkowaty i doprowadzi do przyrostu masy ciała.

Jeśli chcesz tego uniknąć, wypróbuj poniższe trzy proste wskazówki:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Używaj mniej oleju podczas gotowania makaronu. Zbyt dużo oleju spowoduje, że sos przyklei się do makaronu i obciąży go tłuszczem i kaloriami.
  • Unikaj dodawania zbyt dużej ilości soli, ponieważ sól może sprawić, że Twój makaron będzie mdły

Co to jest makaron?

MAKARON-spaghetti-bez-glutenuMakaron to podstawa włoskiej diety. Jest zrobiony z wody, mąki, soli, jajek, a czasem innych składników, takich jak ser lub zioła. Makaron to popularne danie w wielu krajach na całym świecie. Często je się je jako danie główne lub dodatek z sosami lub samodzielnie. We Włoszech nazywa się pasta. Makaron jest również powszechnie podawany z klopsikami i sosem marinara we Włoszech.

Jakie są rodzaje makaronów i jak wybrać, który z nich jest dla Ciebie najlepszy?

Istnieje wiele rodzajów makaronów i wybór odpowiedniego może być przytłaczający. Kiedy gotujesz makaron, możesz skorzystać z kilku wskazówek, które pomogą Ci wybrać najlepszy rodzaj dania. Pierwszym krokiem jest rozważenie, ile sosu lub mieszanki sosów dodasz do swojego dania. Jeśli jest to niewielka ilość, długi makaron, taki jak spaghetti lub linguine, będzie działał dobrze przy minimalnym oczyszczeniu. Jeśli jest to więcej niż niewielka ilość, lepszy będzie krótszy makaron, taki jak fettuccine, ponieważ nie potrzebuje tyle czasu na gotowanie we wrzącej wodzie. Warto sięgnąć po makaron bezlaktozowy, który kupimy w sklepie internetowym, sporadycznie w dużych marketach, nawet jeśli nie mamy problemu z jego tolerancją, jest on po prostu zdrowszy.