Poradniki

Na co zwrócić uwagę przy wyborze tarki do warzyw i owoców?

Na pierwszy rzut oka, tarka do warzyw i owoców to jedno z najprostszych narzędzi kuchennych. Z drugiej strony warto zauważyć, że – zwłaszcza w dzisiejszych czasach – wybór odpowiedniego modelu nie jest łatwy. W grę wchodzi bowiem funkcjonalność tarki, możliwość wykorzystania jej pełnego potencjału, bezpieczeństwo, akcesoria itd. Czym zatem należy się sugerować przy jej wyborze?

Tarka tarce nierówna

Na pierwszy rzut oka należy kierować się tym, co dana tarka „potrafi”. Standardowe (i najbardziej funkcjonalne) tarki wyposażone są w różne płaszczyzny ścierające, za pomocą których można trzeć warzywa w przeróżny sposób. Duże otwory sprawdzą się np. w trakcie przygotowywania surówki z marchewki. Z kolei najmniejsze otwory pozwolą na komfortowe przecieranie owoców dla małych dzieci (np. jabłek). Dlatego każdy, kto zastanawia się jak wybrać tarkę do warzyw, powinien zwrócić uwagę na swoje indywidualne potrzeby.

Właściwości materiałowe

Dobra tarka to nie tylko płaszczyzny trące, ale też odpowiedni materiał wykonania. Większość tarek to proste urządzenia, które wykonano ze stali nierdzewnej. Dzięki temu ryzyko zardzewienia jej powierzchni jest bardzo niskie, co oczywiście przedkłada się na komfort i bezpieczeństwo przygotowywania potraw. Warto też zwrócić uwagę na samo wykończenie uchwytu tarki. Jeśli jest ono wykonane – podobnie jak i cała tarka – z cienkiej stali, to w trakcie jej eksploatacji będzie można ją łatwo wygiąć. Dużo lepszym rozwiązaniem jest wybór modelu, w którym uchwyt jest wykonany z drewna.

Klucz do stabilizacji

I na koniec ważna rzecz o stabilizacji. Dobra tarka do warzyw powinna być stabilna i to niezależnie od warunków w których musi pracować. Warto postawić na model osadzony na specjalnych, antypoślizgowych podkładkach lub na tarkę mocowaną bezpośrednio do stołu (lub jakiejkolwiek innej powierzchni). Dzięki temu korzystanie z niej będzie bezpieczne, ale i efektywne.

Podsumowując, osoby zastanawiające się jak wybrać tarkę do warzyw, powinny skupić się przede wszystkim na jej stabilności i zastosowanych materiałach.