Jak wybrać formę do tortu?
Upieczenie idealnego biszkoptu do ciasta wcale nie jest łatwe. Tym trudniej może być, jeśli chcemy blaty biszkoptowe o konkretnych kształtach i zbliżonych wielkościach. A nawet, jeśli to się uda – to w jaki sposób ewentualne ciasto albo tort przewieźć do miejsca przeznaczenia, jeśli chcemy np. zrobić niespodziankę komuś z rodziny?
Do wszystkich tych zadań niezbędna jest odpowiednia tortownica. Jaka powinna być? Przede wszystkim powinna być dostosowana do tego, czego konkretnie potrzebujemy. Może mieć rozmaite rozmiary, ale również dodatkowe funkcje, które okazują się z czasem niezwykle przydatne. Przyjrzymy się tego rodzaju akcesoriom bliżej.
Różne kształty
Forma do pieczenia tortów może przybierać różne kształty. Choć najczęściej w naszym umyśle jest przede wszystkim forma okrągłe, to jednak dobrze jest wiedzieć, że to nie jest jedyne wyjście. Czasem o wiele lepiej będzie zainwestować po prostu w formę prostokątną czy kwadratową – takie świetnie sprawdzą się w przypadku tortów dla większej ilości osób.
Dodatkowe pokrywki
Jeśli nie robimy tortów zbyt wysokich, ale raczej ciasta podobne do tortów, a zależy nam na tym, aby móc je przenieść wygodnie z naszego domu do miejsca docelowego – możemy zdecydować się na formy z dodatkami. Zazwyczaj będą to po prostu formy posiadające odpowiednie pokrywki z dodatkowym wywietrznikiem hamującym wysychanie ciasta oraz wyjmowaną rączką do trzymania.