Rodzaje płyt kuchennych

Jednym z elementów urządzania kuchni jest wybór płyty. Jednak nie jest to takie proste. Podjąć należy wiele decyzji. Czy ma być to płyta gazowa czy indukcyjna? Ile ma posiadać pól grzewczych lub palników. Warto jest zatem wiedzieć jakie modele płyt są dostępne na rynku.

Płyta gazowa


To tradycyjna płyta kuchenna. Wyposażona jest w palniki gazowe. Jej zaletą jest niska cena oraz niskie koszty eksploatacji. Pamiętać jednak należy, że kuchnia, w której ma zostać zainstalowana, musi posiadać wentylację. Nowoczesne modele wyposażone są także w specjalny czujnik, który automatycznie odcina gaz, jeśli wyczuje jego wyciek.

Płyta elektryczna


Drugie popularne rozwiązanie to płyta kuchenna elektryczna. Posiada ona palniki elektryczne, które swoim kształtem przypominają płytki grzewcze. Wadą płyty elektrycznej jest to, że jest trudniejsza w czyszczeniu w przeciwieństwie do płyty gazowej. Jej zaletą jest niska cena oraz łatwość w obsłudze.

Płyta ceramiczna


Wymieniając płyty kuchenne, nie można zapomnieć o płycie ceramicznej. Jest to dość nowoczesne rozwiązanie. Płyta posiada płaską powierzchnię, a na niej oznaczone są pola grzewcze. Cała powierzchnia poza polami grzewczymi jest chłodna. Nie ma zatem ryzyka poparzenia. Płyta sterowana jest panele dotykowym. Co ważne, posiada zabezpieczenie przed dziećmi.

Płyta indukcyjna


Na koniec wspomnieć należy o płycie indukcyjnej. Jest to płyta zdecydowanie najbardziej energooszczędna. Największą zaletą tego urządzenia jest szybkość gotowania i smażenia. Dodatkowo płyta jest łatwa w czyszczeniu oraz bezpieczna.