Warzywa w nowej formie jako idealny dodatek do diety

Z czasem potrawy i produkty używane podczas diety stają się nudne, przez co spada skuteczność odchudzania oraz zaangażowanie do przestrzegania jadłospisu. Warto więc wprowadzać nowe elementy tak, aby proces odchudzania był łatwiejszy.

Warzywa w nowej formie na talerzu

Tradycyjne warzywa można podać w innej formie. Służy do tego obieraczka julienne. Za pomocą tego prostego przyrządu można wykroić z warzyw cienkie paseczki. Zwiększa się przez to możliwość używania warzyw w kuchni oraz szybkiego przygotowania dietetycznych posiłków. Wielu kucharzy sportowych używa warzyw przygotowanych na obieraczce julienne jako makaronów, usuwając w ten sposób z diety węglowodany. Daje to również możliwość swobodnego łączenia smaków różnych warzyw w jednej potrawie.

Łatwe przyrządzanie posiłków z warzyw

Używane w domowej kuchni obieraczki julienne to również łatwy sposób na zmianę przyzwyczajeń kulinarnych. Warzywa pocięte w równomierne paski pozwalają szybciej przygotować potrawę, ponieważ gotują się krócej, a dodatkowo nie tracą witamin i walorów odżywczych. Krótkie gotowanie powoduje również lepszą konsystencję warzyw, co dodatkowo uatrakcyjnia wykonane z nich posiłki.

Szybkie surówki z warzyw

Na przekąski pomiędzy posiłkami głównymi warto używać surówek wykonanych warzyw. Pocięta w równe paseczki marchewka lub inne warzywa będą wyglądały dekoracyjnie i szybko pozwolą zaspokoić głód, bez konieczności przyswajania dużej ilości kalorii. Wystarczy dodać trochę przypraw, aby taka surówka stała się pełnoprawnym posiłkiem.

zdjęcie obieraczki julienne