
Warzywa w nowej formie jako idealny dodatek do diety
Z czasem potrawy i produkty używane podczas diety stają się nudne, przez co spada skuteczność odchudzania oraz zaangażowanie do przestrzegania jadłospisu. Warto więc wprowadzać nowe elementy tak, aby proces odchudzania był łatwiejszy.
Warzywa w nowej formie na talerzu
Tradycyjne warzywa można podać w innej formie. Służy do tego obieraczka julienne. Za pomocą tego prostego przyrządu można wykroić z warzyw cienkie paseczki. Zwiększa się przez to możliwość używania warzyw w kuchni oraz szybkiego przygotowania dietetycznych posiłków. Wielu kucharzy sportowych używa warzyw przygotowanych na obieraczce julienne jako makaronów, usuwając w ten sposób z diety węglowodany. Daje to również możliwość swobodnego łączenia smaków różnych warzyw w jednej potrawie.
Łatwe przyrządzanie posiłków z warzyw
Używane w domowej kuchni obieraczki julienne to również łatwy sposób na zmianę przyzwyczajeń kulinarnych. Warzywa pocięte w równomierne paski pozwalają szybciej przygotować potrawę, ponieważ gotują się krócej, a dodatkowo nie tracą witamin i walorów odżywczych. Krótkie gotowanie powoduje również lepszą konsystencję warzyw, co dodatkowo uatrakcyjnia wykonane z nich posiłki.
Szybkie surówki z warzyw
Na przekąski pomiędzy posiłkami głównymi warto używać surówek wykonanych warzyw. Pocięta w równe paseczki marchewka lub inne warzywa będą wyglądały dekoracyjnie i szybko pozwolą zaspokoić głód, bez konieczności przyswajania dużej ilości kalorii. Wystarczy dodać trochę przypraw, aby taka surówka stała się pełnoprawnym posiłkiem.
Zobacz również

Gastronomiczny piec do piekarni dla wymagających użytkowników
2021-04-27
Wielofunkcyjny mikser ręczny do zadań specjalnych?
2021-11-25