Najważniejsze informacje dotyczące barwników spożywczych

barwniki spożywczeProdukty, które kupujemy dzisiaj w sklepach przeważnie są bardzo kolorowe. Najczęściej nie przyjmują kolorów naturalnie, lecz dzięki dodaniu barwników. Czy jest to zdrowe i bezpieczne dla ludzi?

Barwniki spożywcze – co to takiego?

Na wstępie warto wyjaśnić, czym właściwie są barwniki dodawane do pożywienia. Są to różnego rodzaju związki chemiczne, naturalne lub syntetyzowane, które nadają pożywieniu różnych kolorów. Dodawane są po to, aby jedzenie wyglądało smaczniej i było chętniej kupowane przez klientów.

Każdy prawdopodobnie nieraz wiedział w składzie różnych produktów oznaczenia E z numerami, które przybierają wartości 100 – 199. Są to właśnie barwniki spożywcze, jakich użyto przy produkcji tych konkretnych produktów.

Czy istnieje zagrożenie?

zestaw barwnikówWbrew obiegowej opinii ze strony barwników spożywczych nie grozi ludziom absolutnie żadne niebezpieczeństwo. Najczęściej wykorzystywanymi barwnikami spożywczymi są te, które w sposób całkowicie naturalny można spotkać w różnych roślinach. Są to tak zwane barwniki naturalne. Przykładami takich właśnie barwników są chlorofil, kurkumina oraz betanina. Chlorofil odpowiedzialny jest za kolor zielony. Dlatego też, używany jest na przykład w przypadku produktów o smaku winogronowym czy tez jabłkowym. Kurkumina jest mocno żółta, gdyż pochodzi z curry. Betanina zaś to kolor czerwony, spotykana jest przeważnie w jogurtach.

Wszystkie wymienione powyżej substancje nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Są one obojętne dla ludzkiego organizmu. Istnieją jednak również takie naturalne barwniki spożywcze, które nie tylko nie są szkodliwe, ale wręcz są prozdrowotne. Przykładem może być beta-karoten występujący w dużych ilościach w marchewkach. Jest to źródło znacznych ilości witaminy A, która jest człowiekowi bardzo potrzebna i pozytywnie wpływa np. na wzrok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *