Keksówka – żadna kuchnia się bez nich nie obejdzie
Różnego rodzaju formy do pieczenia muszą znaleźć się w każdej kuchni. Obecnie na rynku można spotkać całą masę różnego rodzaju blach i form do pieczenia, które charakteryzują się ciekawymi kształtami oraz są wykonane z różnorodnych materiałów.
Rodzaje form do pieczenia
Ile rodzajów ciast i wypieków, tyle rodzajów form i blach. Najczęściej spotykane i wykorzystywane są jednak foremki silikonowe, które są bardzo poręczne i pomocne w kuchni. Wyprodukowane z wysokiej jakości, elastycznego silikonu idealnie nadają się do wypieku ciast, babeczek, pasztetów czy chleba. Ponadto nie trzeba przejmować się, że coś przyklei się do ścianek – foremki nie trzeba smarować przed przelaniem ciasta do wewnątrz w przeciwieństwie do większości blaszek metalowych. Ponadto na rynku można także spotkać foremki z hartowanego szkła, które idealnie nadają się do pieczenia mięs, zapiekanek lub lasagne, ale również formy jednorazowe, np. do małych babeczek w typie muffinków lub innych ciasteczek.
Kształty i zastosowanie form
Bardzo popularne i bardzo uniwersalne to podłużne formy, które można wykorzystać do pieczenia wielu przysmaków i dań. Dobra keksówka, bo właśnie o tej formie mowa wykonana jest z metalu, dlatego należy zadbać o to, aby posmarować ścianki blaszki przed pieczeniem, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Ponadto forma keksowa służy nie tylko do pieczenia ciast, ale również chleba czy pasztetu. Keksówka może być również wykonana z silikonu i można ją używać do przygotowywania lodowych rolad lub innych delicji na zimno. Ponadto taka forma jest bardzo higieniczna, ponieważ nie wchłania zapachów i można ją bez problemu myć w zmywarce. Dodatkowo jest elastyczna, łatwa w przechowywaniu i nie odkształca się. Jest przyjazna dla środowiska, a dostępność kolorów może przyprawić o zawrót głowy.
Forma keksowa to idealne rozwiązanie dla każdej gospodyni domowej, która uwielbia piec i przygotowywać wspaniałe dania dla swojej rodziny. Forma jest również niezwykle trwała i odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.