Jak wybrać najlepszy barwnik do ciast w proszku
Poradniki

Jak wybrać najlepszy barwnik do ciast w proszku?

Robiąc domowe ciasta lub desery, prawdopodobnie czujesz się jak ekspert we wszystkim, co słodkie. I nie bez powodu – deser to jeden z najłatwiejszych sposobów na uświetnienie przyjęcia. Ale co zrobić, gdy chcesz uzyskać idealny odcień zieleni? Albo fioletowego? Albo jakiegokolwiek innego koloru, który nie występuje w naturze? To właśnie na te pytania możemy odpowiedzieć, jeśli chodzi o wybór odpowiedniego barwnika spożywczego do ciast w proszku do następnego przepisu na deser.

Czym są barwniki do ciast w proszku? 

Barwniki do ciast w proszku to skoncentrowane płynne barwniki, które mieszasz z równą ilością wody przed użyciem do barwienia ciasta. Jest on dostępny w wygodnej, małej buteleczce, więc nie musisz się obijać z niechlujnymi płynnymi barwnikami. Większość barwników do ciast w proszku zawiera również środek zagęszczający, dzięki czemu ładnie wlewa się do miski do mieszania. Suche barwniki do ciast są zazwyczaj wykonane z naturalnych lub syntetycznych barwników. Naturalne barwniki spożywcze w proszku są zwykle wytwarzane z roślin, podczas gdy barwniki syntetyczne są zwykle uzyskiwane z produktów nienaturalnych. 

barwniki do ciast w proszku

Dlaczego potrzebujesz barwników do ciast w proszku w wypiekach?

Jeśli robisz ciasto waniliowe lub ciasto czekoladowe, prawdopodobnie nie musisz się martwić o kolor. Ale jeśli robisz ciasto red velvet, ciasto z jagodami lub jakikolwiek inny kolorowy przepis na deser, będziesz chciał dodać barwnik tortowy w proszku do swojego przepisu. Głównym powodem, dla którego musisz dodać barwnik spożywczy do ciasta w proszku do swojego przepisu jest efekt kolorystyczny. Możesz kontrolować intensywność koloru używając różnych ilości barwnika.