Gotowanie na parze – jak zacząć gotować?
Gotowanie na parze jest uznane za jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw. Wszystko ze względu na to, że proces ten jest pozbawiony tłuszczu, soli, a dzięki temu, że nie podlega zanurzaniu we wrzątku, nie traci cennych witamin i minerałów. Jak rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem na parze?
Jakie urządzenie wybrać?
Wśród urządzeń służących do gotowania na parze wyróżnia się kilka modeli elektrycznych, tradycyjny parowar, a także zwykłe sitko i garnek. Sitko to wkład do gotowania na parze, który umożliwia szybkie przyrządzanie zdrowych potraw. To świetne i niedrogie rozwiązanie, szczególnie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem na parze. Wkład ten sprawia, że produkty nie mają styczności z wodą, dzięki temu zachowują składniki odżywcze.
Jakie produkty nadają się do gotowania na parze?
Gotować na parze można praktycznie większość produktów:
- warzywa, poza pomidorami i sałatą,
- owoce, takie jak: gruszki i jabłka,
- mięsa np. filet z kurczaka czy indyka, mielone cielęce i drobiowe,
- ryby np. filety.
Jak gotować na parze?
Wkład do gotowania na parze taki jak np. ten tutaj należy położyć na garnku, w którym znajduje się około 5 cm wody. Wkładka nie może być zanurzona w wodzie. Kiedy zacznie wrzeć, należy ułożyć na sitku przyprawione produkty i przykryć garnek. Produktów tych nie należy solić. Aby skrócić czas gotowania, można pokroić produkty na mniejsze kawałki, dzięki temu danie gotowe będzie dużo szybciej. Smacznie i zdrowo, a to najważniejsze.