Śledzie w śmietanie – danie na każdą okazję
Śledź to ryba, która jest często przygotowywana na różne okazje i święta przez Polaków. Śledzie ze względu na swój delikatny smak, mogą być łączone z wieloma składnikami, a szefowie kuchni, jak i amatorscy kucharze wymyślają coraz to nowsze przepisy. Mimo to wiele osób stawia na tradycyjne i sprawdzone przepisy, które zazwyczaj są proste w przygotowaniu. Do tych przepisów zaliczają się śledzie w śmietanie. Jak zrobić śledzie w śmietanie, żeby móc delektować się smakiem?
Król polskiego morza w śmietanie – śledź
Śledzie w śmietanie z jabłkiem mogą być smaczną przystawką na wiele okazji.
Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne takie składniki jak:
- 700 g filetów śledzia
- śmietana 18%
- koperek i szczypiorek
- cebula
- sól
- pieprz
Pierwszym krokiem, który należy wykonać jest pokrojenie śledzia na kawałki oraz osuszenie go ręcznikiem papierowym. Następnie należy posiekać cebule, koperek, szczypiorek oraz pokroić drobno jabłka. Wszystkie te składniki umieścić w misce. Do naczynia dodaję się śmietanę, przyprawia solą i pieprzem oraz dokładnie miesza. Ten przepis na śledzie w śmietanie jest szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego pozwala się cieszyć rewelacyjnym smakiem – https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-w-smietanie.
Przepis, którym zaskoczysz wszystkich gość
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem sprawdzą się na spotkania ze znajomymi i inne imprezy.
Składniki, które się przydadzą do wykonania tego dania:
- 4 szt. śledzia
- 1 szt. cebuli
- śmietana 18%
- kiszone ogórki 3 szt.
- kwasek cytrynowy 6 kropli
- ocet 70 ml
- wody 500 ml
- pieprz
Na początku trzeba namoczyć śledzie, czyli włożyć je do zimnej wody na 2h. Następnie odcedzić i osuszyć z wody, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać oraz pokroić ogórki kiszone w kostkę. Kawałki ryby wstawić do miski z śmietaną i z octem. W kolejnym kroku dodać resztę składników i doprawić cukrem oraz pieprzem. Odstawić na godzinę i gotowe!