stoły chłodnicze
Wyposażenie do gastronomii

Jak wybrać odpowiedni stół chłodniczy?

Odpowiedni stół chłodniczy gastronomiczny, to standardowe zaopatrzenie gastronomii, niezależnie od skali działalności – dzięki temu tworzy się jakość potraw, jakie odnajdą na talerzach Twoi goście. Z tego oczywiście powodu winien być to sprzęt wybrany z dobrą dbałością, jaki będzie łączył w sobie odporność, dużą skuteczność i funkcjonalne wyjścia.

Czym jest stół chłodniczy oraz jakie ma właściwości?

Jest to element umeblowania gastronomicznego, dzięki któremu dopuszczalne jest przyrządzanie, natomiast również przechowywanie artykułów konsumpcyjnych w małej temperaturze. Stół chłodniczy zrobiony jest ze stali oraz we współzależności od rodzaju być dwu czy trzydrzwiowy, kolejnym zaopatrzeniem mogą być skrytki, zlew i nadstawkę na zbiorniki, jakie stosowane są we wszelkich punktach gastronomicznych. Co istotne, blat nie jest schładzany – zmniejszenie temperatury dotyczy jedynie części zamykanej. Stół chłodniczy, o ile nie jest narzędziem dedykowanym do centralnego chłodnictwa, jest zaopatrzony w zespół chłodniczy. Ów ostatni może być usytuowany z prawej lub lewej strony (obok drzwi oraz szuflad) czy na dole (tj. pod komorą). Stoły chłodnicze z agregatem na dole są mniejsze, zajmują mało miejsca, jednak zarazem umieszczą również mniej artykułów konsumpcyjnych.

stoły chłodnicze

Stoły chłodnicze – narzędzia kontrolujące jakość dań

Stoły chłodnicze link, identycznie jak stoliki grzejne, zdobywają jeszcze większą popularność w kawiarniach, barach lub restauracjach. Stoły chłodnicze mają blaty robocze zrobione ze stali kwasoodpornej ze specjalną osłoną poliuretanowej. W zależności od potrzeb klienta instalacja chłodząca może być zewnętrzna czy wkomponowana w narzędzie. Każdy stół tego typu ma system automatycznego oszraniania. W wypadku stołów chłodniczych bardzo ważna jest też funkcja automatycznego parowania skroplin, jaka znamiennie oddziałuje na jakość trzymanych potraw i na dobre działanie urządzenia.