piec-konwekcyjno-parowy-g10e
Wyposażenie do gastronomii

Gastronomiczny piec do piekarni dla wymagających użytkowników

Pojemny i funkcjonalny piec piekarniczy jest marzeniem wielu doświadczonych i początkujących kucharzy. Aby wybrać wysokiej jakości sprzęt, należy zwrócić uwagę nie tylko na cenę i renomę producenta, ale również na wiele innych elementów.

Regulacja temperatury

Wysokiej klasy piec piekarniczy powinien umożliwić swobodną regulację temperatury grzania, dzięki czemu bez problemu będzie można ustalić optymalną wartość dla konkretnych wypieków. Górna granica grzania, jak łatwo się domyślić, uzależniona jest w dużej mierze od mocy sprzętu oraz od jego pojemności. Przy większości urządzeń istnieje możliwość regulowania temperatury od 0 do 500 stopni Celsjusza.

Pomocnicze oświetlenie

Aby na bieżąco kontrolować pieczenie ciasta i wielu innych wypieków, przydać może się nie tylko przezroczysta szybka, ale również niezawodne oświetlenie. W dzisiejszych czasach praktycznie każdy gastronomiczny piec do piekarni wyposażony jest w wewnętrzne oświetlenie, które zapewnia jasne światło. Jeżeli wypieki zaczną się za bardzo rumienić, to wówczas należy obniżyć temperaturę.

Solidne drzwi

Gastronomiczny piec do piekarni najczęściej wyposażony jest w dość grube drzwi z podwójną szybą. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie ma ryzyka, że ciepło nie przedostaje się z komory na zewnątrz. Godne polecenia są drzwi dodatkowo uszczelnione specjalną wełną mineralną. Solidne drzwi nie tylko umożliwiają błyskawiczne rozgrzanie pieca do optymalnych temperatur, ale również znacząco zmniejszają pobór prądu.

Bezproblemowe mycie

Wybierając gastronomiczny piec do piekarni, warto zadbać także o to, aby był on dość łatwy w utrzymaniu czystości. Najlepiej na tym polu spisują się urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej, które mają gładką powierzchnię. Godne polecenia są modele z zaokrąglonymi narożnikami w komorze wewnętrznej. Więcej informacji na stronie https://gastronet24.pl/12764-piece-piekarnicze.