Sprzęt

Zamrażarki skrzyniowe – niezbędne produkty zawsze pod ręką

Zamrażarka skrzyniowa to sprzęt absolutnie niezbędny w profesjonalnej kuchni. Urządzenie pozwala na przechowywanie mięsa, ryb, warzyw czy ziół. Produkty są dostępne i pod ręką. Czasami zamrażarki wykorzystywane są do mrożenia przygotowanych w kuchni półproduktów, które będą potrzebne później. 

Zamrażarka skrzyniowa to bardzo dobry wybór dla gastronomii. W porównaniu do zamrażarek szufladowych o tych samych wymiarach jest pojemniejsza. Ma jedną komorę dzięki czemu można w niej przechowywać duże objętościowo produkty.  Przed zakupem należy rozważyć kilka kwestii. Tak by wybrany sprzęt najlepiej odpowiadał naszym potrzebom.   

Pojemność

Po pierwsze trzeba określić, ile żywności zamierzamy przechowywać. Czy wybrać zamrażarkę małą o pojemności 100 l, czy dużą zdolną pomieścić 500 l ? Czasami warto rozważyć kupno dwóch mniejszych zamrażarek. Łatwiej jest wtedy zapanować nad zawartością, a produkty o intensywnym zapachu mogą być trzymane osobno. 

Moc i klasa urządzenia 

Warto wybrać urządzenie energooszczędne. Jednym z istotnych parametrów jest roczne zużycie prądu wyrażone w kilowatogodzinach. Zakup to jedno a eksploatacja drugie. Czasami warto wydać więcej, by potem płacić mniej.

Zamrażarka musi być bardzo dobrze zaizolowana. Kluczowa jest informacja dotycząca czasu utrzymywania temperatury bez zasilania. Niektóre modele utrzymują stałą temperaturę nawet przez 36 godzin.

Klasa mrożenia (ilość gwiazdek) oznacza jaką temperaturę utrzymuje dana zamrażarka. Temperatura mrożenia ma wpływ na długość przechowywania żywności. Im niższa, tym dłużej można żywność bezpiecznie przechowywać. 

 Funkcje dodatkowe

Ręczne rozmrażanie jest niewygodne i dość skomplikowane. Trzeba wszystko wyjąć i gdzieś przełożyć na czas rozmrażania. Zamrażarki z funkcją nofrost pozwalają tego zamieszania uniknąć. Duże zamrażarki skrzyniowe powinny być zaopatrzone w kółka oraz możliwość zamknięcia zamrażarki na klucz. To opcja szczególnie przydatna w sytuacji, gdy urządzenie ma stać w miejscu ogólnie dostępnym np. w korytarzu.