Sprzęt

Wielofunkcyjny mikser ręczny do zadań specjalnych?

Wielofunkcyjny mikser ręczny może być wyposażony w bardzo wiele wymiennych końcówek, dlatego też sprzęt sprawdzi się podczas przygotowania wielu potraw. Aby wybrać wysokiej jakości sprzęt do kuchni warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów.

Czym wyróżnia się porządny mikser kuchenny?

Wysokiej jakości mikser ręczny (tutaj) spełniać będzie swoje zadania tylko wtedy, gdy wykonany będzie z wysokiej jakości materiałów. Jeżeli chodzi o same stopki miksujące to mają one przeważnie plastikowy trzon. Nożyki wykonane są z kolei ze stali nierdzewnej, która wyróżnia się dużą odpornością na korozję. Wybierając mikser kuchenny warto zwrócić uwagę na to, czy wyjmowane części można bez problemu myć w zmywarce. Jeżeli chodzi wyjmowane dodatki, to przydać mogą się oddzielne końcówki do ucierania, miksowania, kruszenia lodu i szatkowania warzyw. Najwygodniejszy w użytkowaniu jest mikser z dołączonym pojemnikiem, który znacząco ułatwia miksowanie produktów. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto dokupić dodatkowe pojemniki próżniowe.

Jaki mikser ręczny wybrać do kuchni?

Nowy mikser należy umiejętnie dopasować do zadań, które spełniać będzie w kuchni. Nieco inne urządzenia wykorzystywane są do miksowania warzyw i owoców, a zupełnie inny sprzęt jest niezbędny przy szatkowaniu twardych produktów, czy też kruszenia lodu. Jeżeli na początku dokładnie ustali się potrzeby, to zdecydowanie łatwiej będzie wybrać porządny sprzęt. Miksery ręczne są wybierane głównie do przygotowywania ciast i różnego typu wypieków. Za pomocą dwóch haków zainstalowanych do korpusu można dokładnie wymieszać masę na ciasto. Warto wyposażyć się również w dodatkowe trzepaczki, dzięki którym będzie można przygotować pianę. Osoby, które chcą z kolei przygotować drinki, koktajle i smoothie powinny wybrać miksery kielichowe, które zdobywają coraz większą popularność. Oferta mikserów jest bardzo szeroka i różnorodna, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

O czym należy pamiętać?

Mikser kielichowy i ręczny powinien być wyposażony w silnik o odpowiedniej mocy. Jak łatwo się domyślić im większa moc silnika, tym lepiej. Jeżeli chodzi o ręczne miksery, to można wybrać urządzenia, o mocy od 250 do nawet 500 W. Aby poradzić sobie z bardzo twardymi składnikami niezbędne są oczywiście urządzenia o znacznie większej mocy. Do rozdrabniania twardych składników idealnie nadają się miksery o mocy ok. 600 W. Przydać może się także funkcja regulacji obrotów. Dzięki wymienionej funkcji można przygotować nie tylko lekkie masy, ale również gęste ciasta.