Sprzęt

Rodzaje form do pieczenia chleba

Pieczenie chleba nie jest niczym skomplikowanym, jednak warto pomyśleć o odpowiedniej formie, szczególnie jeśli zamierza się piec chleb na zakwasie. Oczywiście do pieczenia chleba drożdżowego nadaje się nawet zwykła keksówka, która jest uniwersalna, ale warto zainwestować w porządną formę. Jakie są rodzaje form do wypieku domowego chleba?

Formy metalowe i ze stali nierdzewnej

Tego rodzaju formy są bardzo trwałe i dobrze przewodzą ciepło. Zwykłe metalowe formy nie należą też do drogich. Forma do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej jednak jest już droższa. NIestety formy te mają swoje wady – mocno się nagrzewają i długo stygną, a do tego łatwo je zarysować, więc należy pamiętać, by nie kroić nożem chleba w formie. Ponadto jeszcze metalowe formy nie nadają się do chleba na zakwasie, gdyż zakwas wchodzi w reakcję z metalem.

Szklane i ceramiczne naczynia

Uniwersalne naczynia żaroodporne także mogą posłużyć jako forma do pieczenia chleba. Chleb można upiec w tym samym naczyniu, w którym piecze się zapiekanki. Naczynie ceramiczne jest zaś bardziej zaawansowanym i droższym rozwiązaniem. Bez obaw można w nich piec chleb na zakwasie.

Formy silikonowe

Formy silikonowe mają wiele zalet, ale też niestety wady. Do zalet należy ich miękkość i elastyczność, dzięki czemu łatwo je przechowywać. Nie nagrzewają się też mocno i szybko stygną, więc nie ma ryzyka poparzenia się. Niestety jednak nie są absolutnie odporne na przecięcie, więc nie wolno używać noża dopóki nie wyjmie się chleba z formy.