
Mission prawie impossible czyli tort weselny
Każda osoba zaangażowana w organizację przyjęcia weselnego ma swoją wizję tego, jak mają wyglądać poszczególne elementy „układanki” – sala, zespół, tort. Decydujący głos mają w teorii państwo młodzi, jednak czasem rzeczywistość okazuje się bardziej brutalna.
Na co trzeba zwrócić uwagę tworząc tort weselny?
Państwo młodzi z reguły mają swoją wizję kształtu i smaku tortu. Jednak tworzenie takiego tortu jest ogromnym przedsięwzięciem, przede wszystkim ze względu na fakt, jakim jest specjalna dekoracja tortu, mająca nawiązywać do charakteru uroczystości. Cukiernik musi także zwrócić szczególną uwagę na konsystencję oraz wykorzystanie takich składników, aby tort przetrwał weselną uroczystość w wysokich temperaturach. Oczywiście tort jest przechowywany w chłodni, jednak już po pojawieniu się na stole, mógłby szybko się rozpłynąć, a to przecież jest absolutnie niewskazane w tak doniosłej chwili. Dlatego stworzenie tortu weselnego jest zadaniem bardzo odpowiedzialnym, wymagającym talentu artystycznego oraz poczucia odpowiedzialności za współtworzenie najważniejszego dnia w życiu dwojga ludzi.

Torty na inne okazje
Oprócz tortów weselnych cukiernicy często otrzymują zamówienia na torty urodzinowe bądź okolicznościowe – na przykład z okazji rocznicy ślubu czy jubileuszu istnienia firmy. W przypadku tortu nie da się wykonać tej pracy wcześniej, na przykład tydzień przed planowaną uroczystością. Trzeba upiec tort najwyżej dzień wcześniej. Dlatego też praca cukiernika tworzącego torty jest pracą pod presją czasu, pracą obarczoną dużą odpowiedzialnością. Dekoracja tortu (niezbędne akcesoria kupisz tutaj: https://www.aledobre.pl/397,Dekorowanie_ciast_i_tortow/) jest ostatnim elementem wykonywanym, kiedy już etap tworzenia kształtu i smaku się zakończył. Wiele obecnie tworzonych tortów to prawdziwe małe dzieła sztuki, których nie powstydziliby się najlepsi w branży. Taka praca może dawać wiele satysfakcji.
Zobacz również

separator tłuszczu- czyszczenie, utylizacja, konserwacja
2020-10-02
Opiekacz do orzeszków – nie tylko na święta
2020-01-06