Do czego wykorzystać barwniki spożywcze?
Deser, jak każde inne dzieło sztuki, wymaga blasku i wyjątkowości. Pojawia się zatem pytanie, jaki barwnik należy zastosować na przykład do czekolady, a jaki do pianek i ciast? Jakie są ich różnice i specjalne zastosowania?
Różne barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze można podzielić na klasy w zależności od formy uwalniania. Najczęściej spotykane to: proszek, płyn, żel i pasta. Ponadto dzieli się je na dwie podkategorie: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach, które różnią się pod względem zastosowania.
Barwnik spożywczy rozpuszczalny w wodzie to taki, który zaczyna działać po wejściu w reakcję z alkoholem, wodą lub glukozą. Stosuje się go w kremach, lukrach, herbatnikach, karmelkach, piankach, bezach i mastyksach. Nie należy go używać do barwienia czekolady, ponieważ w rezultacie czekolada się zsiada. Do barwienia produktów zawierających masło kakaowe należy stosować barwniki rozpuszczalne w tłuszczach.
Jeśli zdecydowaliśmy się na barwnik spożywczy, najlepiej kupić go przez internet ze względu na szeroki wybór i dobre ceny.
Suchy barwnik spożywczy
W celu oddania precyzyjnego i dokładnego odcienia produktu konieczne jest użycie suchego barwnika spożywczego, którego pigment ma intensywny i nasycony kolor nawet w niewielkich dawkach. Ten rodzaj dodaje się podczas tworzenia delikatnych rumieńców do figurek z pomady, efektów aksamitnych i innych fantazji kulinarnych.
Stosowanie suchego środka barwiącego
Suche barwniki do ciast należy wcześniej rozpuścić w płynie z cukrem pudrem. Ten tandem pozwala na stosowanie go podczas barwienia pasty i malowania powierzchni deseru. W przeciwnym razie postać sucha może być używana tylko podczas pracy z płynnym ciastem, lukrem i kremem.