witryna chłodnicza
Wyposażenie do gastronomii

Zalety witryn chłodniczych

Witryna chłodnicza ma za zadanie obniżenie temperatury na potrzeby przechowywania w niej produktów, oraz pozostałego asortymentu. Dzięki niej wymienione produkty dłużej mogą zachować świeżość. Istota witryn chłodniczych jest bardzo ważna w prowadzeniu lokali gastronomicznych, cukierniach, sklepów, oraz w aptekach. Wybierając szafy chłodnicze warto dobrze dopasować jej wymiary do wielkości samego lokalu, czy rodzaju wykonywanej działalności. Trzeba rozplanować produkty, które będą w niej przechowywane.

Czym się charakteryzuje witryna chłodnicza?

Witryna chłodnicza, którą kupimy online m.in. na https://www.gastropuls.pl/witryny-chlodnicze to nieodłączny element wyposażenia aptek, cukierni, sklepów, kawiarni, barów, oraz lokali gastronomicznych. Szafy chłodnicze muszą znajdować się w miejscach, które oferują ogromny wybór produktów, oraz dań, które to wymagają specjalnych warunków przechowywania. Należy dodać, że witryny są proste w obsłudze, a materiały z których jest wytworzona są trwałe, oraz solidne. Witryny często są podświetlane przez panele LED, które to znajdują się w środku lodówek. W sposób usystematyzowany w lodówce tego typu można wyeksponować sprzedawany towar, przez co łatwiej zachęcić klienta do jego zakupu. Dobór witryny nie może być przypadkowy, co oznacza, że musi dobrze współgrać do środka lokalu.

Rodzaje witryn chłodniczych

  • Szafy chłodnicze przede wszystkim mają za zadanie przechowywania, oraz eksponowania artykułów spożywczych w odpowiednich dla nich warunkach. Warto wiedzieć, że można w niej przechowywać:
  • sałatki
  • koktaile
  • napoje
  • owoce
  • kanapki
  • ciastka

Przed wyborem odpowiedniej witryny, należy się skupić na takich sprzętach, które będą pasowały do całości lokalu. Przeszklona witryna chłodnicza służy do przechowywania, ale też do eksponowania produktów. Dzięki niej produkty mogą być sprzedawane bezpośrednio z witryn chłodniczych. Chłodzący sprzęt taki jak mroźnie, chłodnie, czy transportery żywności, lub lodówki przede wszystkim mają zastosowanie w profesjonalnych punktach sprzedaży żywności.

Witryna chłodnicza dla małej i dużej gastronomii

Lokale związane z gastronomią, takie jak restauracje powinny mieć parę rodzajów chłodni takich jak na przykład:

  • witryna chłodnicza, dzięki której przechowywanie dań gotowych, oraz półproduktów nie będzie problemem przez dłuższy czas
  • szafa mroźnicza, dzięki której można żywność przechowywać dłużej
  • mroźnie, dzięki którym półprodukty, oraz produkty można przechowywać w idealnym dla nich środowisku. Mowa o mięsie, oraz warzywach.

Jak więc zaznaczono, rola szaf chłodniczych w gastronomii jest znacząca.