Maselnica-porcelanowa-z-nozem-Cookini-Mondex
Wyposażenie do gastronomii

Zalety maselniczki ceramicznej

Masło jest uwielbiane na całym świecie, ale niestety kwestia przechowywania tego produktu nie jest już tak oczywista. W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszą się maselniczki ceramiczne, które są praktyczne, a do tego prezentują się bardzo dobrze.

Zakup maselniczki

Można je znaleźć w różnych wzorach oraz kolorach, dlatego nie powinno być większych problemów z dopasowaniem ich do kuchni. Wybór jest naprawdę bardzo duży, dlatego nawet wymagające osoby powinny bez większych problemów znaleźć coś dla siebie. Kupując maselniczkę trzeba koniecznie pamiętać o jej wymiarach. Najlepiej, żeby nie różniły się wiele od standardowej kostki masła. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że maselniczki można spotkać w różnych nietypowych formach. Dużą popularnością cieszą się modele w kształcie prostopadłościanu oraz okrągłe.

Zastosowanie maselniczki

Czasami do maselniczki dodawana jest bambusowa lub drewniana pokrywa, która jest niezwykle przydatna i może służyć jako deska do krojenia masła. Dobrym pomysłem jest także zakup specjalnych nożyków do masła. Najbardziej polecana jest maselniczka ceramika, która jest bardzo łatwa w czyszczeniu, a do tego nie chłonie zapachów. Należy pamiętać, żeby myć ją po każdym użyciu. Można w tym celu użyć mydła lub płynu do mycia naczyń i wody. Warto też dodać, że maselniczki ceramiczne są odporne na kwasy, wilgoć oraz bakterie. Masło złożone jest w 18% z wody i aż w 82% z tłuszczu. Z reguły przechowywane jest w lodówce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieszczone było w maselniczce poza lodówką. Należy jednak pamiętać, że masło w lodówce może dłużej zachować świeżość, dlatego warto się nad tym zastanowić.