Wykorzystanie patelni żeliwnej na co dzień

Patelnie żeliwne należą do jednych z najbardziej trwałych i niezwykle solidnych naczyń kuchennych, jakie można znaleźć na rynku. Cieszą się stałą popularnością ze względu na swą uniwersalność, dzięki której przy ich pomocy z łatwością można przygotować rozmaite potrawy, w tym również grillowane.

żeliwna patelnia kwadratowa

Gwarancja dobrego smaku potraw

Naczynia wykonane z żeliwa są na ogół dość ciężkie, jednak to właśnie ta cecha odpowiada za ich solidność, sprawiając, że patelnia żeliwna może służyć przez długie lata. Są również odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia czy też zarysowania. Patelnia żeliwna zachowuje smak zdecydowanej większości smażonych na niej potraw, które bogate są w różnorodne aromaty, uwalniane dodatkowo podczas gotowania.

Smażenie przy udziale patelni żeliwnej

Warto jednak pamiętać, że tego typu naczynie kuchenne jest czułe na ewentualny szok termiczny. Oznacza to nic innego jak zachowanie ostrożności podczas smażenia, rozpoczynając od wykorzystania w tym celu małego ognia. Po kilku minutach można następnie przejść do gotowania na średnim ogniu. Dzięki temu jedzenie nie będzie przywierać do dna patelni. Nie będzie również przypalone ani niedosmażone, jak dzieje się to w przypadku innych typów naczyń, przeznaczonych do gotowania.