Sprzęt

Termometr cukierniczy – atrybut każdego cukiernika

Przyrząd do pracy przy rozpuszczaniu cukru, rozpuszczania czekolady, czy podgrzewania karmelu wyglądem przypomina zwykły sprzęt do pomiaru temperatury ciała. Wykonany jest ze stali nierdzewnej, aby w trakcie cukierniczych czynności nie doszło do poparzenia skóry. Jego skala sięga do minimum 200℃. Zaczep umieszczony z tyłu pozwala na zawieszenie urządzenia na naczyniu z gorącą masą, a 30-centymetrowa długość umożliwia zanurzenie go w płynie. Osoby, które na co dzień zajmują się cukiernictwem, uważają, że jest to jeden z podstawowych narzędzi w ich asortymencie.

Kiedy cukiernik potrzebuje termometru?

Nieraz przepis kulinarny wymaga użycia rozmaitych akcesoriów gastronomicznych tak, aby potrawa była bezbłędna. Są to maszynki do makaronu, obieraczki do warzyw, czy blendery. Praca cukiernika polega na wielkiej precyzji, cierpliwości, w dużej mierze opiera się na używaniu zmysłu estetycznego. Foremki, tylki do babeczek, pędzelki cukiernicze oraz szprychy do nadziewania słodkości to dla mistrza cukiernictwa codzienność. W jakich sytuacjach przydaje się zatem termometr cukierniczy? Jest on konieczny, gdy cukiernik:
– rozpuszcza cukier;
– podgrzewa czekoladę (np. w procesie temperowania);
– przyrządza karmel;
– piecze pączki na głębokim tłuszczu (oleista substancja musi mieć właściwą temperaturę);
– gotuje słodki syrop (np. podczas przygotowywania makaroników metodą bezy włoskiej).

Na udany przepis często duży wpływ ma odpowiednia temperatura poszczególnych składników. Termometr cukierniczy okazuje się więc niezbędny.