stacja zmiękczania wody
Wyposażenie do gastronomii

Stacja zmiękczania wody – na co należy uważać podczas zakupu?

Twarda woda to problem, który odnosi się nie tylko do gospodarstw domowych, ale także różnego rodzaju przedsiębiorstw, jakie działają m.in. w branży przemysłowej. Zmiękczanie wody to proces, który polega na wymianie jonów wapnia i magnezu na bardziej neutralne jony sodu, które odpowiedzialne są za miękkość wody. Aby tak się jednak mogło stać, potrzebne są do tego odpowiednie urządzenia.

Twardość wody

stacja zmiękczania wody

Nie ma nawet co podchodzić do zakupu stacji, jeżeli ktoś nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, z jaką dokładnie twardością ma się do czynienia. Tego typu informacje można pozyskać na dwa sposoby. Wiedzę na ten temat będą posiadać osoby, jakie na co dzień odpowiedzialne są za zarządzanie siecią wodociągową. Można również samodzielnie przeprowadzić takie badanie przy pomocy specjalnych testów.

Stacja zmiękczania wody z GastroNet24 powinna zostać wybrana na podstawie maksymalnego natężenia przepływu. Jest to parametr, który jest w stanie poinformować o tym, jak szybko woda będzie zmiękczana. Jeżeli maksymalne natężenie przepływu zostanie przekroczone, można być pewnym tego, że w tym momencie stacja będzie przepuszczać wodę, jaka w części będzie twarda. Tylko odpowiedni wysoki parametr jest w stanie zapewnić maksymalną funkcjonalność i miękką wodę.

Maksymalna pojemność jonowymienna

To dzięki tej wartości będzie można dowiedzieć się, ile dokładnie urządzenie jest w stanie zmiękczyć wody, jeżeli uwzględni się dwiema regeneracjami. Wartość ta jednak powinna być wybierana z uwzględnieniem tego, ile średnio zużywa się wody w danym miejscu. Inaczej będzie to wyglądało w gospodarstwach domowych, a inaczej w firmach. Pojemność jonowymienna stacji NIE może być mniejsza od średniego zużycia dziennego dla danego miejsca.

Wybór takiej stacji to nie lada zadanie. Dlatego warto w tym względzie poprosić o odpowiednie wsparcie techniczne.