Sprzęt

Przybory kuchenne, które sprawdzą się w każdej kuchni

Starając się dobrać do kuchni różne mniejsze przybory, akcesoria i narzędzia, trzeba oczywiście kierować się swoimi indywidualnymi oczekiwaniami i tym, co w tej kuchni się robi – jakie potrawy się w niej przygotowuje i jak dużo spędza się w niej czasu. Śmiało można jednak wyróżnić przynajmniej kilka podstawowych artykułów, takich jak miarki kuchenne, które dobrze odnajdą się absolutnie wszędzie.

Rózgi kuchenne

Nazywane też kuchennymi trzepaczkami. Naprawdę trudno wyobrazić sobie przygotowanie ciasta na naleśniki czy zabielenie zupy śmietaną bez tego prostego wyrobu. Trzepaczki służą do trzepania oraz ubijania różnych artykułów spożywczych. Przeważnie używa się ich do roztrzepywania jajek (np. w celu wykonania panierki), ale też i do mieszania zup czy innych potraw uzupełnianych śmietaną bądź mlekiem. Ważne jest to, by rózga miała wygodną rączkę i była wykonana z jakiegoś solidnego tworzywa. Coraz częściej jej końcówki wyposażane są w specjalne małe kulki, które usprawniają proces ubijania, znacząco go przyspieszając.

Różne odmiany tłuczków

Warto mieć również w szafce albo jeden wielofunkcyjny tłuczek o wymiennej końcówce, albo przynajmniej kilka tłuczków, które pozwolą na ubicie różnych wyrobów. To właśnie z pomocą tych przyrządów przygotowuje się uwielbiane w Polsce schabowe, ale też i tłuczone ziemniaki. Tłuczek do mięsa z jednej strony często posiada specjalną końcówkę wyposażoną w maleńkie igiełki, która służy oczywiście do nakłuwania mięsa i dzięki temu pozwala mu zachować całą głębię smaku i wyjątkową soczystość.

Miarki kuchenne

Bez nich nawet perfekcyjna pani domu raczej nie dałaby sobie rady z przygotowaniem perfekcyjnego ciasta. Miarek kuchennych nie używa się jednak wyłącznie podczas pieczenia. Służą one także do odmierzania różnych wyrobów potrzebnych do przygotowywania typowo słonych dań. To bardzo ważne, aby w trakcie gotowania precyzyjnie przeliczać różne masy i stosować wskazane w przepisie objętości. W przeciwnym wypadku efekt kulinarnych prac na pewno nie będzie zadowalający. Miarka to podstawowy przyrząd dla każdego, kto chce naprawdę dobrze gotować.

Obieraczki

Na zakończenie warto jeszcze wspomnieć o niewielkich przyborach, które znacząco ułatwiają kuchenne życie, a z których wciąż niektórzy w ogóle nie korzystają, bo zamiast tego posługują się tradycyjnymi nożami. A przecież obieraczka jest znacznie wygodniejsza! Z jej pomocą można sprawnie i szybko obrać nawet bardzo twarde warzywa i to bez obaw o swoje palce. Takie przyrządy usprawniają gotowanie i z tego powodu warto z nich korzystać.