Przepis na śledzie po cygańsku – jak je zrobić?
Śledzie – w rozmaitych odsłonach – na stałe wpisały się już w tradycyjną, polską kuchnię. Ryby te są nie tylko smakowite, ale także dość łatwe w przyrządzeniu. Nic więc dziwnego, że pojawiło się wiele, różnych przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Niemniej jednak największą popularnością cieszą się śledzie po cygańsku. Wobec tego, w jaki sposób można je przyrządzić?
Śledzie po cygańsku – co będzie nam potrzebne?
Śledzie po cygańsku są wyraziste w smaku i z pewnością podbiją nasze kubki smakowe. Ich przygotowanie – choć nie jest takie trudne – to jednak może zająć nam nieco więcej czasu. Zanim więc poznamy przepis na śledzie po cygańsku, warto dowiedzieć się, co będzie nam potrzebne do ich przygotowania. Wobec tego, by przygotować śledzie po cygańsku musimy wyposażyć się w:
- około 800 gramów płatów śledziowych – najlepiej solonych;
- około 6 ogórków konserwowych;
- 3 duże cebule;
- 6 – 7 łyżeczek ketchupu – może być pikantny;
- 3 – 4 łyżki oleju;
- łyżeczka musztardy;
- cukier, sól i pieprz – do smaku.
Jak więc widać, śledzie po cygańsku nie wymagają od nas zbyt pokaźnych zakupów, a ich smak może zaskoczyć każdego z nas!
Śledzie po cygańsku przepis – jak je przygotować?
Śledzie po cygańsku przepis na ich wykonanie na pierwszy rzut oka może nie wydawać się skomplikowany. Warto zacząć od wymoczenia śledzi w wodzie – najlepiej przez godzinę. W między czasie możemy pokroić warzywa w kostkę lub w prążki. W osobnej misce należy wymieszać ketchup, musztardę oraz przyprawy. Do tak przygotowanego sosu możemy dodać posiekane warzywa i dokładnie wymieszać. Takim sosem wystarczy zalać śledzie po cygańsku i poczekać, aż smaki się „przegryzą”. W niektórych wypadkach przepis na śledzie po cygańsku może być urozmaicony papryczką chilli – wówczas śledzie będą nieco bardziej pikantne i charakterne w swoim smaku.