Palnik do creme brûlée – do czego można go wykorzystać?
Palnik do creme brulee został stworzony, jak sama nazwa wskazuje, do wykończenia creme brulee – francuskiego deseru, z waniliowym wnętrzem i karmelizowaną, cukrową skorupką. Palnik ten można jednak wykorzystać jeszcze do innych potraw! Mało osób robi creme brulee bardzo często, ale palnik ma jeszcze inne zastosowania, dla których warto go posiadać w swojej kuchni.
Desery
Deserem, do którego przydatny będzie palnik do creme brulee (sprawdź ofertę), jest, rzecz jasna, creme brulee. Palnika używa się do karmelizowania cukru na wierzchu deseru. Nie jest to jednak jedyny deser, do którego użyjemy tego palnika! Możemy nim też zarumienić bezy, które ułożyliśmy na tarcie bądź na torcie. Jest to najwygodniejszy sposób, który da zdecydowanie bardziej spektakularny efekt niż włożenie naszego ciasta do piekarnika.
Dania wytrawne
Na początku być może trudno jest to sobie wyobrazić, ale palnika do creme brulee możemy też użyć przygotowując dania wytrawne! Karmelizowana cebula to składnik pysznej, aromatycznej i łatwej do zrobienia zupy cebulowej. Palnik przyda się też do podpiekania kawałków mięsa czy serów, które podajemy na desce naszym gościom, np. do wina. Nikt nie powiedział, że palnik może być używany tylko przy deserach.
Wszystkie dania
Podsumowując, nasz palnik do creme brulee wykorzystamy robiąc:
- creme brulee,
- tartę z bezą,
- tort z bezą,
- zupę cebulową,
- mięso,
- ser,
- wszystko inne, co wymyślimy!
Wbrew pozorom, palnik ten nie jest inwestycją w jedną potrawę, a urozmaiceniem i sposobem na zabawę w kuchni.