Najważniejsze cechy dobrego serwisu obiadowego
Zastawy stołowe muszą znajdować się we wszystkim domach, bez nich nie można nie zjeść zwykłego domowego posiłku, ani tez zaprosić gości na nieco bardziej elegancką kolację. Mało kto jednak potrafi poprawnie kupić taki zestaw. Na szczęście kierując się kilkoma prostymi zasadami, da się kupić takie, które będą spełniały wszystkie potrzebne w domu funkcję. Czym zatem powinny charakteryzować się dobre komplety obiadowe?
Materiał wykonania serwisu obiadowego
Zdecydowanie najważniejszą cechą każdego zestawu stołowego jest materiał, z którego został wykonany. To czy będzie to porcelana, czy też zwykły fajans wpływa nie tylko, jak powszechnie się uważa, na wygląd i prezencję danego serwisu, lecz również na jego trwałość, odporność na uszkodzenia, a także na środki chemiczne używane do mycia.
Jak powszechnie wiadomo, najlepszym materiałem jest porcelana, lecz serwisy obiadowe wykonane z porcelany są bardzo drogie. Z tego powodu poleca się serwisy z kamionki, które nadal są bardzo ładne i wytrzymałe pod wieloma względami, lecz jednocześnie są zdecydowanie tańsze.
Wielkość serwisu obiadowego
Kolejną bardzo ważną sprawą podczas wybierania zestawu stołowego jest określenie tego, jak duży ma on być. Od tego, czy zawierać będzie w sobie elementy tylko dla 4 osób, czy też np. dla 18, zależeć będzie oczywiście jego cena. Standardową wielkością zestawu obiadowego jest taki na 8 osób. Daje on możliwość swobodnego jedzenia w gronie rodziny plus z zaproszonymi gośćmi, lecz w dalszym ciągu nie jest to zestaw duży i kosztowny, który zrujnowałby budżet, a dodatkowo sprawiałby problemy z przechowywanie go w kuchni.