Maszyna dla gastronomii – kostkarka do lodu

Każda gastronomia potrzebuje niezawodnego sprzętu i to jest niepodważalny fakt. Co bowiem zrobić, gdy temperatura za oknem sięga zenitu, do lokalu przychodzą goście spragnieni zimnych napojów, a maszyna do lodu odmawia posłuszeństwa? Taka chwila może być początkiem końca nawet najlepiej prosperującej restauracji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kostkarki do lodu?

Jeżeli chodzi o maszyny produkujące lód na skalę przemysłową, to wybór takich urządzeń jest naprawdę gigantyczny. To, jaki typ kostkarki do lodu zostanie finalnie wybrany, powinno zależeć od różnorodnych czynników. W pierwszej kolejności trzeba wziąć pod uwagę typ kostkarki do lodu oraz jej rozmiar. Te dwie cechy są nierozerwanie połączone z docelowym przeznaczeniem maszyny, które z kolei będzie zależeć od tego, jak bardzo popularny będzie lokal, w którym będzie ustawiona.

Kostkarka na salę czy do kuchni?

To jaka maszyna zostanie wybrana zależeć powinno także od tego, czy ma być to automat wydający lód, z którego korzystać będą na przykład klienci stołówki, czy też ma być to kostkarka do lodu służąca barmanowi do przygotowywania finezyjnych drinków. Te dwa typy maszyn różnią się znacznie od siebie nie tylko wyglądem czy gabarytami, ale przede wszystkim ceną.

Duża czy mała maszyna produkująca lód?

Jeżeli już mowa o cenie urządzenia do produkcji lodu, to trzeba wspomnieć o tym, że na rynku gastronomicznym dostępne są maszyny w bardzo zróżnicowanym przedziale cenowym. Ostateczny koszt maszyny do lodu może zależeć od tak błahych czynników jak na przykład renoma producenta. Jedno jest jednak pewne. Na sprzęcie do gastronomii nie ma co oszczędzać. Powinny być to urządzenia niezawodne, które będą w stanie obsłużyć bardzo dużą ilość klientów. Wszak to właśnie od ich niezawodności będzie zależeć to, czy klienci wyjdą z lokalu w pełni zadowoleni.