Zastawa na stół

Jakie sztućce wybrać?

Sztućce z całą pewnością są nieodłącznym elementem wyposażenia każdego gospodarstwa domowego i ciężko wyobrazić sobie bez nich życie. Jednak aby dobrze się sprawdzały i posłużyły należy wybrać taki wykonane z odpowiedniego materiału.

Stal nierdzewna

Czasy aluminiowych sztućców odeszły już do przeszłości. Dużą popularnością, że względu na cenę, nie cieszą się także sztućce srebrne. Obecnie najczęściej w sklepach spotkać można kuchenne sztućce ze stali nierdzewnej. To stop węgla, chromu, niklu i żelaza, która gwarantuje wysoką trwałość oraz odporność na korozję. Większość z nich opatrzona jest symbolem 18/10, co oznacza zawartość 10% niklu oraz 18% chromu. Mogą być jednak niezbyt tolerowane przez osoby uczulone na nikiel. Nie wymagają jednak szczególnej pielęgnacji.

Drewno

Z drewna wykonuje się najczęściej trzonki czy osłonki trzonków. To materiał estetyczny, ale niestety o różnej wytrzymałości. Bardzo odporny na zarysowania jest buk. Zresztą sztućce drewniane to doskonała i ekologiczna alternatywa dla klasycznych sztućców. Zwykle produkowane są z drewna brzozowego, które nie wymaga wybielania.

Tytan

Z kolei tytan wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji sztućców turystycznych, które są lekkie i odporne na zarysowania.