patelnia wok
Wyposażenie do gastronomii

Jakie są zalety posiadania woku?

Wok to patelnia o głębszym kształcie aniżeli te, które znamy z naszych kuchni, jednak ma ona bardzo dużo zalet i wbrew pozorom różni się innymi rzeczami od tej tradycyjnej. Jest to naczynie, które pochodzi z Azji, chociaż coraz częściej można je napotkać w naszym kraju, również ze względu na popularność kuchni azjatyckiej. Nie ma co ukrywać, że nie każdego stać na częste odwiedzanie restauracji, a gotowanie w domu staje się na tyle popularniejsze, że też wykorzystuje się tego typu przedmiot. Postanowiliśmy przekonać się jakie są zalety woku i zapraszamy do przeczytania naszego artykułu, aby się o tym przekonać.

Niewielka waga

Mówiąc o patelni, które znajdują się w naszej kuchni mamy na myśli przedmiot, który pomimo niewielkiej konstrukcji jest całkiem ciężki. Z kolei wok ma niewielką wagę, dzięki czemu gotowanie w nim jest łatwiejsze, szczególnie dla tych, którzy nie mają wielkiej siły i boją się przenosić patelnię z miejsca na miejsce.

Różne zastosowanie

patelnia

Patelnia wok to na pierwszy rzut oka coś, co trochę przypomina patelnię, ale również garnek i w zasadzie to skojarzenie jest całkiem właściwe. Nie dość, że można na niej gotować potrawy, to w dodatku można smażyć na niewielkim oleju, ponieważ wok jest tak skonstruowany, że nie trzeba wielkiej ilości oleju, aby coś usmażyć. Nie dość, że w efekcie jemy zdrowiej, to też oszczędzamy pieniądze na oleju czy też oliwie z oliwek. Na rynku można zauważyć różne rodzaje woków, które się od siebie różnią: wok mandaryński, wok kantoński, wok pekiński oraz wok aluminiowy będący patelnią o niższej jakości.

Ofertę patelni wok, znajdziesz na Sklep.Technica.pl