Jaką wybrać patelnię do naleśników?
Na patelni można przygotować rozmaite potrawy, ale jeśli ktoś chce łatwo i szybko zrobić idealne naleśniki, to należy wyposażyć się w specjalne naczynie. Patelnia do naleśników umożliwia przygotowania nawet bardzo cienkich placków. Podczas ich przewracania nie trzeba martwić się o to, że się złamią lub pokruszą. Miłośnicy naleśników będą zachwyceni. Wybór jest spory, więc nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniej patelni. Może być ona wykonana z różnych materiałów typu ceramika, granit, żeliwo, stal itd.
W poszukiwaniu idealnej patelni do naleśników
Ze zrobieniem idealnych naleśników bywa różnie, wygląd pierwszych zwykle pozostawia wiele do życzenia. Nietrudno o przypalenie, a przewrócenie naleśnika w całości na talerz nierzadko staje się nie lada wyzwaniem. Można jednak ułatwić sobie życie, inwestując w specjalną patelnię do robienia naleśników. Przy jej wyborze warto mieć na uwadze to, aby miała rączkę wykonaną z materiału, który się nie nagrzewa podczas smażenia. Istotny jest również ergonomiczny kształt, co przekłada się na komfort użytkowania i zapobiega wyślizgiwaniu się z dłoni. Podczas wybierania patelni należy sprawdzić jej średnicę. Jeśli ktoś robi posiłek tylko dla siebie, wystarczy niewielka patelnia. Z kolei podczas przygotowywania posiłku dla rodziny bardziej praktyczna będzie patelnia o dużej średnicy. W sprzedaży znajdują się nawet patelnie z wgłębieniami, które umożliwiają zrobienie wielu mniejszych placków w tym samym czasie. Można nawet kupić modele dla dzieci, czyli z otworami na naleśniki w kształcie zwierząt.
Co ma znaczenie przy wyborze patelni naleśnikowej?
Bardzo ważną kwestią w przypadku każdej patelni jest to, z jakich została ona wykonana materiałów. Popularne są modele z powłoką teflonową, która nie przywiera. Oznacza to, że ciasto nie przykleja się do dna. Nie trzeba też smażyć naleśników z dużą ilością tłuszczu. Będą dzięki temu zdrowsze, mniej kaloryczne. Trzeba jednak wystrzegać się używania metalowych i ostrych akcesoriów, które rysują po teflonie i go niszczą. Zdecydowanie bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne jest patelnia stalowa. Nie wydziela ona żadnych niebezpiecznych substancji podczas podgrzewania. Na jej korzyść przemawia również łatwość utrzymania w czystości. Patelnia stalowa może być myta w zmywarce. Szybkim sposobem na zrobienie naleśników jest użycie do ich smażenia patelni aluminiowej. Nagrzewa się ona równomiernie, więc naleśniki są świetnie wysmażone z każdej strony. Nie trzeba martwić się przywieraniem ciasta. Znika również konieczność stosowania sporej ilości tłuszczu.