Wyposażenie do gastronomii

Jaką funkcję pełnią urządzenia chłodnicze?

Wszędzie tam, gdzie przygotowuje się potrawy oraz napoje wymagające przechowywania w niskich temperaturach, korzystanie z urządzeń chłodniczych jest niezbędne. Głównym celem tego typu urządzeń jest zachowanie odpowiedniej świeżości produktów.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Jest kilka podstawowych urządzeń, które mogą przydać się w każdym pomieszczeniu gastronomicznym, są to:

 – szafy chłodnicze,

 – witryny chłodnicze,

 – stoły i nadstawki chłodnicze

Szafa chłodnicza to urządzenie chłodnicze zapewniające niską temperaturę przy jednoczesnym niskim zużyciu energii elektrycznej. Ich wnętrze jest podzielone na półki i szuflady, mogą mięć również przeszklone drzwi, które pełnia nie tyle funkcję estetyczną, ile ułatwiają odnajdywanie produktów bez zbędnego otwierania.

Witryny chłodnicze mają duże mniejsze rozmiary, można je ustawić na blacie lady w celu wyeksponowania ciast, kanapek i innych produktów przed klientami.

Stoły chłodnicze to urządzenia chłodnicze przydatne szczególnie w restauracjach, gdzie potrzebne są duże ilości świeżych produktów, zazwyczaj osiągają temperaturę do 8 stopni C. Nadstawka chłodnicza to urządzenie chłodnicze, w którym przechowywane są produkty w trakcie przygotowywania, np. pizzy.

Nowoczesne chłodziwa a freon

We współczesnych urządzeniach chłodniczych freon nie znajduje zastosowania z powodu niekorzystnego oddziaływania na środowisko. Stosowane chłodziwa nie wpływają na tworzenie się efektu cieplarnianego i nie powodują zubożenia warstwy ozonowej.