
Jaką funkcję pełnią urządzenia chłodnicze?
Wszędzie tam, gdzie przygotowuje się potrawy oraz napoje wymagające przechowywania w niskich temperaturach, korzystanie z urządzeń chłodniczych jest niezbędne. Głównym celem tego typu urządzeń jest zachowanie odpowiedniej świeżości produktów.
Rodzaje urządzeń chłodniczych
Jest kilka podstawowych urządzeń, które mogą przydać się w każdym pomieszczeniu gastronomicznym, są to:
– szafy chłodnicze,
– witryny chłodnicze,
– stoły i nadstawki chłodnicze
Szafa chłodnicza to urządzenie chłodnicze zapewniające niską temperaturę przy jednoczesnym niskim zużyciu energii elektrycznej. Ich wnętrze jest podzielone na półki i szuflady, mogą mięć również przeszklone drzwi, które pełnia nie tyle funkcję estetyczną, ile ułatwiają odnajdywanie produktów bez zbędnego otwierania.
Witryny chłodnicze mają duże mniejsze rozmiary, można je ustawić na blacie lady w celu wyeksponowania ciast, kanapek i innych produktów przed klientami.
Stoły chłodnicze to urządzenia chłodnicze przydatne szczególnie w restauracjach, gdzie potrzebne są duże ilości świeżych produktów, zazwyczaj osiągają temperaturę do 8 stopni C. Nadstawka chłodnicza to urządzenie chłodnicze, w którym przechowywane są produkty w trakcie przygotowywania, np. pizzy.
Nowoczesne chłodziwa a freon
We współczesnych urządzeniach chłodniczych freon nie znajduje zastosowania z powodu niekorzystnego oddziaływania na środowisko. Stosowane chłodziwa nie wpływają na tworzenie się efektu cieplarnianego i nie powodują zubożenia warstwy ozonowej.

Funkcjonalna łopata do pizzy
Zobacz również

Gdzie warto kupować meble gastronomiczne?
2021-06-27
Jak wybrać podstawkę pod tort?
2021-12-10