Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką? Sprawdzony przepis
Poradniki

Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką? Sprawdzony przepis

Śledzie to nieodłączny element Świąt oraz wszelkich imprez. W wielu domach goszczą na stole przez cały rok. Najbardziej popularny jest śledź w oleju z cebulą – to podstawowa wersja przygotowania tych ryb, ale bardzo smaczna. Warto je jeść nawet bez okazji, gdyż oprócz walorów smakowych śledzie mają wiele korzyści dla zdrowia. 

Przepis na śledzie w oleju z cebulką

Składniki :

• 5-6 filetów śledziowych z oleju (mogą być też z beczki)
• 2 cebule
• 300-350 ml oleju rzepakowego (lub innego oleju roślinnego)
• 1 łyżka soku z cytryny lub octu
• 2 liście laurowe
• Przyprawy : ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania :

Śledzie z beczki należy wcześniej wymoczyć w wodzie przez około 1,5 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. W tym czasie najlepiej jest zmieniać wodę co kilkanaście minut, co najmniej trzykrotnie. Jeśli do przepisu używane są śledzie w oleju, nie trzeba ich wcześniej moczyć. Wystarczy odsączyć je z nadmiaru oleju.
Każdy filet skropić sokiem z cytryny lub octem, a następnie pokroić w mniejsze kawałki.
Następnie należy pokroić cebulę w drobną kostkę. Aby cebula trochę zmiękła, można przelać ją wrzątkiem na sitku lub w miseczce posypać solą i odczekać 30 minut.
Kolejnym krokiem jest wyparzenie słoików i ułożenie w nich na zmianę cebulkę oraz pokrojone śledzie. Między warstwy należy włożyć liście laurowe oraz pozostałe przyprawy i zalać olejem.
Tak przygotowane śledzie w oleju z cebulą należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni. Inną wariację śledzi w oleju z cebulką znajdziesz w przepisie na https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-z-cebula-w-oleju.

śledzie w oleju z cebulką umieszczone w słoiku

Jakie wartości odżywcze mają śledzie?

Śledzie w oleju z cebulką dostarczą do organizmu wielu składników odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i dobrze przyswajalnego białka.
Śledzie zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz układ krążenia. Obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają odporność organizmu.
Ryby te zawierają wiele witamin, jednak na szczególną uwagę zasługuje witamina D. Większość ludzi ma niedobór tej witaminy, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety śledzi, które są jej naturalnym źródłem.