Ekstrakt waniliowy – zrób to sam
Ekstrakt waniliowy jest najczęściej wybieranym dodatkiem do ciast. Trudno wyobrazić sobie smaczne wypieki bez tego dodatku. Dzięki niemu każdy wypiek będzie bardziej aromatyczny, a przez to smaczny, jednak kluczowe znaczenie ma znalezienie odpowiedniego ekstraktu, który w składzie będzie posiadał prawdziwą wanilię, a nie tę syntetyczną.
Ekstrakt waniliowy – co warto wiedzieć?
Ekstrakt z wanilii najczęściej produkowany jest na Madagaskarze. W sklepie dostępnych jest wiele rodzajów ekstraktu, jednak należy zwrócić uwagę na skład. Otóż poza tym, że w składzie powinna być prawdziwa wanilia, to istotna jest również zawartość alkoholu. Dlatego zdecydowanie lepiej wykonać go samodzielnie, dzięki temu będzie bardziej intensywny w smaku, ale i będzie wyróżniał się doskonałym aromatem. To najlepszy wybór dla wszystkich, którzy bardzo dużo pieką. Jego zaletą jest również fakt, że wychodzi zdecydowanie taniej. Przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę, a jedynym problemem jest to iż taki ekstrakt nadaje się do spożycia dopiero po upływie dwóch miesięcy. Dojrzały ekstrakt możemy poznać po tym, iż ma kolor mocnej herbaty.
Jak zrobić ekstrakt – waniliowy?
Do wykonania ekstraktu waniliowego będą nam potrzebne strąki wanilii, które przecinamy wzdłuż na pół ale musimy tutaj pamiętać, aby nie wyskrobywać ziarenek. Strąki przecięte na pół umieszczamy w małej buteleczce, następnie nalewamy wódki, aż do całkowitego ich przykrycia. Ważne jest również przechowywanie. Otóż własnoręcznie przygotowany ekstrakt waniliowy najlepiej trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu, jednak nie powinna być to lodówka. Tutaj zasada jest jedna, im więcej lasek wanilii, ty kolor jest ciemniejszy, a aromat i smak zdecydowanie bardziej intensywny. Taki ekstrakt można przechowywać przez lata. Warto jednak raz na jakiś czas uzupełnić flakonik strąkiem wanilii i uzupełnić alkoholem.