piec konwekcyjno parowy
Wyposażenie do gastronomii

Czym są piece konwekcyjno parowe?

Piec konwekcyjno parowy zajmuje przewodnią pozycję na rynkach Europejskich i amerykańskich. Para jest jedną z najpotężniejszych sił na Ziemi, dlatego też gotowanie na parze jest najbardziej wydajne i przystępne cenowo. Dzięki połączeniu cyrkulacji gorącego powietrza (konwekcji) z efektem suchej pary czas gotowania ulega znacznemu skróceniu, a jakość potraw ulega poprawie, jak również maksymalnie zachowana zostaje zawartość białka.

Rodzaje pieców konwekcyjno parowych

  • Gazowe i elektryczne. Te ostatnie są bardziej popularne, z reguły są one podłączone do sieci o napięciu 380 V.
  • Wtryskiwacze i kotły.
  • Liczba poziomów od 3 do 20.
  • System sterowania — panel dotykowy lub elektromechaniczny.

Zasada działania

Piec konwekcyjno-parowy posiada trzy podstawowe tryby pracy:

piec konwekcyjno parowy
  • Gotowanie na parze;
  • Konwekcja;
  • Kombinacja dwóch wyżej wymienionych trybów.

Konwekcja. Piece konwekcyjne wykorzystują wentylator do rozprowadzania gorącego powietrza wokół przygotowywanej potrawy, dzięki czemu jest ona równomiernie ugotowana i szybko osiąga właściwą konsystencję.

Gotowanie na parze. Profesjonalni szefowie kuchni wiedzą, że gotowanie na parze jest doskonałym sposobem na przygotowanie zdrowych potraw. Kiedy woda jest podgrzewana do 100 C°, wytwarza się para wodna, która oddziałuje na żywność, zachowując wilgoć w gotowanym jedzeniu.

Piece konwekcyjno parowe łączą konwekcję i działanie pary, dzięki czemu uzyskuje się soczyste, aromatyczne potrawy, a składniki zachowują swoją pierwotną wagę podczas gotowania. W porównaniu z tradycyjnymi metodami gotowania utrata białek jest o połowę mniejsza, więc jedzenie jest pożywne i zdrowe.

Proces gotowania jest w pełni automatyczny. Pamięć urządzenia może pomieścić do 1000 receptur. Program może być łatwo zmieniony zgodnie z życzeniem klienta.